Hentbol, futbol ve basketbol kurallarının karışımından oluşan B1 (Hiç görmeyen) futsal branşı görme engellilerin en fazla ilgi gösterdiği spor dalının başında yer alıyor.
Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen B1 Futsal Ligi 1. Lig ve 2. Lig'de birinci devre müsabakaları Ankara'da gerçekleştirildi. Altındağ Spor Tesisleri'ndeki sahalarda oynanan müsabakalar, çekişmeli maçlara sahne olduğu kadar ilginç görüntüler de oluşturdu.
Zaman zaman futbolcuların rakip oyuncu sanarak kendi takım arkadaşlarının ayağından almaya çalıştığı ve takım antrenörlerin toplamda 40 dakika süren müsabakalarda adeta hiç susmayarak oyuncuları yönlendirdikleri görüldü.
Takımların antrenörleri ise oyuncuları rakip kale arkasından filelerin bulunduğu bölge ve sahanın orta sahasına yakın bölgeden yönlendirdi. Ayrıca kalecilerin gören oyunculardan oluşuyor olması da oyuncuları yönlendirmede etkili olduğu gözlendi. Kale arkasındaki antrenörler, oyuncular ceza alanına girdiklerinde ''Sağa doğru kaleye şut at'' diye seslenerek gol aradıkları görüldü. Oyuncular ise sesin geldiği tarafa doğru şut atmaya çalıştıkları ancak çoğu kez ıskalamaları nedeniyle de antrenörler tepki gösterdi.
Gözleri görmeyen oyuncular, top kendisinde olduğunda aynı takım oyuncusuyla çarpışmamak için seslenerek uyarıda bulunmalarına karşın futbolcuların kendi takım oyuncusunun ayağından topu almaya çalışmaları ise seyirciler tarafından gülümsemeyle izlendi.
Futbolcuların seslenerek anlaşmaya çalıştığı ve içinde zil olan topu ağlarla buluşturmaya çalıştığı maçlarda, futbolcuların sıkça yere düştükleri gözlendi.
Çarpışma ve düşmelere bağlı olarak dizlerinde sıyrık oluşan futbolculara ise sağlık görevlileri müdahalede bulunurken, oyuncuların kanamayı göremedikleri için görevlilere ''Hocam oyuna devam edebilecek miyim? Durumun nasıl diye?'' diye soru yöneltmeleri dikkat çekti.
Hakemler ise çaldıkları düdük sonrasında verdikleri kararı seslenerek oyuncuları duyurmaya çalışırken, masa hakemleri ise alınan mola ve devre uyarılarını bisiklet klaksonuyla bildirdiler.
Ayrıca hakemler, rakip takımın isteği üzerine maç öncesi futbolcuların gözlerini bantlayarak görme ihtimallerini de ortadan kaldırdı.
-SÜPER LİGİN KARŞILIĞI B1 FUTSAL LİGİ-
Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müsabakalara Birinci Lig'de 9, İkinci Lig'de ise 6 olmak üzere toplam 15 takımın katıldığını söyledi.
Ligde ilk üç sırayı alan takımlara para ödülü verildiğini ve bunun da müsabakaları daha heyecanlı hale getirdiğini belirten Çetin, ''B1 futsal branşı, golbol ile en çok ilgi gösterilen spor dalımız. Biz de bu iki branşın ligi var. Maçlar çekişmeli geçiyor. Birçok müsabaka golsüz berabere bitebiliyor. Vereceğimiz ödüller ise kaliteyi artırıyor ve müsabakalar da keyifli hale geliyor'' diye konuştu.
Maçları TRT'den canlı olarak yayınlatmak istediklerini ifade eden Çetin, ''Bununla ilgili çalışma içindeyiz. Eğer maçlar yayınlanırsa ilgi daha da artar. Bu ise kulüplere sponsorluk yönünde katkı sağlar'' dedi.
-FUTSAL OYUNU-
Kalecisi gören bir futbolcudan oluşan toplam 5 futbolcunun görev yaptığı takımlarda oyuncular, zilli topu hentbol kalesinden oluşan filelerle buluşturmaya çalışıyor. 20'şer dakikalık iki devreden oluşan maçta her takım, basketbolda antrenörler tarafından anılan molalar gibi her devre de birer dakikalık mola hakları bulunuyor. Müsabakalarda beş faul olan oyuncu basketbolda olduğu gibi oyun dışı kalıyor ve yerine girecek futbolcu da hentboldaki gibi 2 dakika beklemeden sonra oyuna dahil olabiliyor. Müsabakada 4 takım faulü alan ekip ise penaltı kullanma hakkı kazanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz