YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şevketiye Barajı'nda Çatı Yalıtım Malzemesi Kullanıldığı Iddiası

Bursa'daki Şevketiye Barajı'nın gövdesinde çatı yalıtım malzemesi kullanıldığına ilişkin ulusal bir gazetedeki haberde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Bursa'daki Şevketiye Barajı'nın gövdesinde çatı yalıtım malzemesi kullanıldığına ilişkin ulusal bir gazetedeki haberde yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

DSİ Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Baraj Gövdesine Çatı Malzemesi" başlıklı haberde, Bursa Şevketiye Kestel Göleti'nin yapımında uygun malzeme kullanılmadığından ötürü barajda su kaçağı ortaya çıktığı, gölette bu sebeple su tutulamadığı ve konuyla ilgili olarak DSİ Genel Müdürlüğü'nün soruşturma başlattığı ifadelerine yer verildiği belirtildi.

"Söz konusu haberde yer alan iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Halihazırda Şevketiye Göleti'nin su rezervuarı maksimum seviyede dolu olup dolu savaktan fazla suyun tahliyesi yapılmaktadır" ifade edilen açıklamada, haberde EPDM membran malzemesinin çatı yalıtım malzemesi olduğu ve yapıştırılarak uygulandığının öne sürüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kullanılan malzemenin, Avrupa Komisyonu tarafından 1021 no ile yetkilendirilmiş kuruluşça Avrupa Normuna (CE 13361 ve harmonize normlarına göre) uygun olarak gölet kullanımlarında uygulanan Geomembran olarak belgelendirilmiştir. (Belge No: 1021 - CPD - 018/11) EPDM membran malzemesinin yapıştırılarak uygulandığı yönündeki bilgi de doğruluk payı taşımamaktadır. Malzeme tamamen sisteme ve ilgili standartlara uygun olarak kaynak yöntemiyle birleştirilmiştir. Haberde alternatif malzeme olarak öne sürülen HDPE ürünün EPDM membrana göre daha ucuz olduğu belirtilmektedir. EPDM membranlar UV dayanımı ve eksi 40 artı 120 santigrat derece arasında minimum 30 yıl üzerine herhangi bir koruma yapılmadan kullanılan ve bu özelliğiyle uluslararası kabul görmüş bir malzemedir. Halbuki HDPE ürünü serildiği ortamlarda güneşin UV etkilerinden korunmak zorundadır. Bundan dolayı HDPE ürün fiyat karşılaştırmasında sadece malzeme değil ayrıca üzerine konulacak koruma malzemesinin (beton gibi) fiyatı da dikkate alınmalıdır. Diğer taraftan her projenin kendine özgü koşulları olduğu ve yalnızca ekonomik parametrelerin değil teknik özelliklerin de dikkate alındığı gözden kaçırılmamalıdır."

-"Düzenli su tutulmaktadır, açılan soruşturma yoktur"-

Şevketiye Göleti'nde kullanılan EPDM membran malzemesinin, esneklik ve diğer teknik özellikleri göz önüne alınarak su tutma anlamında en uygun malzeme olarak tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Göletin rezervuar alanının jeolojik birimi karstik parçalı kireç taşlarıdır. Bu birimde su tutulunca vorteks etkisiyle obruklar oluşmaktadır. Bu sebeple gölette kullanılan malzemenin belli bir yük altında esneyip ilk durumuna dönebilen özelikte olması gerekmektedir. Bölgenin karstik arazi yapısında olması nedeni ile en az yüzde 300 uzamaya sahip ve bu ölçekte dahi özelliklerini kaybetmediği için esneyip ilk haline dönebilen malzeme kullanımı tercih edilmiştir. Sonuç olarak, Şevketiye Göleti Rezervuarı'nda meydana gelen su kaçaklarının çözümü için 2009 yılında yapılan iyileştirme ve zemin uygulamaları sonucunda, 4 Kasım 2009 tarihinden itibaren sorunsuz bir şekilde su tutmakta olup, gölette su kaçağı veya herhangi bir olumsuzluk gözlenmemiştir. Kaldı ki bölge insanının su ve tarımsal ihtiyaçlarını tamamen çözüme kavuşturmuş olan bu yapı düzenli olarak denetime tabi tutulmakta ve gözlenmektedir. Ayrıca bu kapsamda haberde iddia edildiği gibi açılmış herhangi bir soruşturma yoktur."

Haberde yer alan fotoğrafların kaynakların tutmadığı ve membran şeritlerin birbirinden ayrıldığı izlenimi yarattığı, ancak söz konusu fotoğrafların, kaynak bölgesinin çok yakınından çekildiğinden, 3-4 milimetre olan kaynak bandı şeridinin yakından 10 santimetre gibi gözüktüğü vurgulanan açıklamada, incelemede suyun dışında açıkta kalan tüm kaynakların kontrol edildiği ve membran şeritlerini birbirine bağlayan kaynakların tamamen sağlam durumda olduğunun belirlendiği, hiçbir kaynak şeridinin ayrılmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

-"Su kaçağı olmamıştır"-

Haberde, barajın çökme noktasına geldiği de iddia edildiğine de değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gölet rezervuarında membran kaplaması yapılmadan önce tutulan su, rezervuarın jeolojik yapısından dolayı birim içerisine yönelmiştir. Dolayısı ile memran uygulanmadan önce kaçan sular birim içerisinde hareket ettiğinden gölet gövde dolgusuna zarar verme durumu teknik olarak mümkün değildir. Bu nedenle Göletin membran kaplama öncesi ve/veya sonrasında su kaçaklarından dolayı stabilitesinde bir problem yaşanması söz konusu değildir. Bununla birlikte yukarıda izah edildiği gibi membran kaplamasından sonra su kaçağı olmamıştır."

-Altunhisar Göleti'ndeki su kayıpları-

Haberde adı geçen Altunhisar Göleti'nin rezervuar alanında ise su kayıpları yaşanması sebebiyle su tutulamadığı, bu nedenle iyileştirme yapılması için proje hazırlanarak uygulandığı belirtilen açıklamada, "Bunun sonucunda 2012 yılı Şubat ayından itibaren rezervuara Karaman ve Ömerli derelerinden su verilmiştir. Nisan 2012 başı itibariyle gölet rezervuar alanı dolmuş ve dolu savak çalışmıştır. Gölet rezervuar alanı haftalık olarak kontrol edilmekte olup şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılmamıştır" bilgisine yer verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler