Anadolu’nun manevi mimarlarından Somuncu Baba ve Osman Hulusi Efendi, Malatya’nın Darende ilçesinde bu yıl 10.’ncusu organize edilen kültür etkinlikleri ile anılıyor.
Türkiye'deki değişik üniversitelerden çok sayıda akademisyenin katıldığı etkinlikler Somuncu Baba ve Hulusi Efendi üzerine hazırladıkları araştırmalarını sunduğu sempozyumla başladı. Özel Birgül Lisesi salonunda yapılan sempozyumda İki ayrı salonda iki oturum şeklinde yapılan sempozyumda 16 akademisyen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi farklı bakış açılarıyla dile getirdi.Açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı, bugünü geleceğe taşımak için kültürümüzün yaşamak zorunda olduğunu söyledi.
Kültürün bir canlı gibi olduğunu, doğup, yaşayıp öldüğünü dile getiren Yuvalı, "Eğer bir toplum kültürünü kaybederse o topluluk ve o kültür ölü demektir, onların yeri müzelerdir, arşivlerdir. Anadolu, tarihte ölü kültürlerin mezarlığı konumundadır. Eğer bugünü geleceğe taşımak istiyorsak, kültürümüzü yaşamak zorundayız." diye konuştu.
AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da ilk defa geldiği Darende’den çok etkilendiğini, ilçedeki izlenimleri çerçevesinde, insanlara hizmet edenlerin asırlar geçse de unutulmadı kanaati edindiğini ifade etti..
Abdullah Çalışkan, şöyle devam etti: "Burada köklü bir medeniyetin izlerini gördüm. Geçmişten beri önemli insanlar burada yaşamış ve eserler, izler bırakmış. Bugün de önderler kişiliklerin dünyaya örnek gösterilebilecek çalışmalarla insanlığa hizmet ettiğini görmenin bahtiyarlığı içerisindeyim. Buradaki çalışmaların başarılı ve artarak devam etmesini diliyorum. Hepimiz, vatanımıza milletimize hizmet etmeni gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde yeni bir döneme başlayacağız, dua ve manevi desteğe ihtiyacımız olduğunu hatırlatırım."
Sempozyumun ardından Somuncu Baba Camisinde Cuma Namazı kılındı. Sempozyuma Türkiye’nin değişik illerinden binlerce katılım olması nedeniyle Cuma, cami önündeki namazgahta eda edildi. Nijerya’nın Suriye Büyükelçisi Mohammed Yousuf Babangideo, büyük İslam alimi İmamı Rabbani’nin Hindistan’da yaşayan torunları Muhammed Zubeyr ve Rıza Mahmud Sadık, Mısırlı dünya birincisi hafızlar Sayed Metvalli Abdelaal ve Mohamed Ahmed Amer ile Bosna Hersek’ten gelen konuklar yöresel kıyafetleri ile vatandaşların ilgi odağı oldu. Törenlere katılmak için Hindistan, Suriye, Nijerya, Bosna Hersek’ten gelen katılımcılar, yerel kıyafetleriyle dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz