YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sporda Kadın Yansımaları"

Futbolda, 15 Yaş Altı Kadın Milli Takımı Antrenörü Necla Güngör, "Bir ülkeye, bir şehre ya da bir ortama gittiğiniz zaman,

Futbolda, 15 Yaş Altı Kadın Milli Takımı Antrenörü Necla Güngör, "Bir ülkeye, bir şehre ya da bir ortama gittiğiniz zaman, oradaki kadınları gözlemlediğinizde, o toplumun aslında ne kadar geliştiğini ve ileriye gittiğini anlayabiliyorsunuz" dedi.

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü tarafından, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla bir panel düzenlendi.

İhsan Doğramacı Konferans Salonu'nda gerçekleşen panelde konuşan antrenör Necla Güngör, kadının yaşadığı toplumun aynası olduğunu belirtti.

Sporcu bir aileden gelmediğini ifade eden Güngör, "Spor kültürü olan bir aileden gelmeyi çok isterdim" dedi. Güngör, ilkokulda hareketli bir öğrenci olduğu için psikolog tavsiyesiyle spora yönlendirildiğini söyledi.

Annesine psikoloğun, "Bunun hareket etmesi lazım, yoksa yazık olacak bu çocuğa" telkininde bulunduğunu anlatan Güngör, şöyle konuştu:

"En sonunda beni spora yönlendiriyorlar ve halk oyunlarına başlıyorum. Psikolog ayrıca çok hayalperest olduğumu vurguluyor. Evet ben bir kadın olarak çok hayalperest bir insanım. Milli takım antrenörü olmak istediğimi söylediğimde insanlar bunu çok hayalci bulmuştu. Fakat bugüne kadar ne hayal ettiysem oldu. Bugün 15 Yaş Altı Kadın Milli Takımı antrenörüyüm. Demek ki hayal edince oluyormuş."

Güngör, "Bir ülkeye, bir şehre ya da bir ortama gittiğiniz zaman, oradaki kadınları gözlemlediğinizde, o toplumun aslında ne kadar geliştiğini ve ileriye gittiğini anlayabiliyorsunuz" dedi.

-"Türk kadınının başaramayacağı bir şey yok"-

Hilal Tuba Tosun Ayer ise 2000 yılından beri FIFA kokartlı bayan hakem olarak görevini sürdürdüğünü belirtti. Ayer, "Ülkemizi, Türk kadınını ve Türk futbolunu temsil etmeye çalışıyorum. İnanırsak, istersek, çalışırsak, Türk kadınının üstesinden gelemeyeceği, başaramayacağı bir şey yok" diye konuştu.

Türk toplumunda kadınların her zaman üretken, adil ve yapıcı olduğunu ifade eden Ayer, şunları söyledi:

"Şimdiye kadar erkek egemenliğinde olan futbolun için de biz de bu özelliklerimizle yer alarak müsabakaları yönetmeye çalışıyoruz. Tabi ki bir takım zorluklarla karşılaşıyoruz. Fiziksel olarak erkeklerle bir olmadığımız için onlar haftada 3 gün idman yapıyorsa, ben belki haftanın her günü idman yapmak zorunda kalıyorum. Çünkü erkeklerle aynı seviyeye gelmem gerekiyor. Onlardan geri kalmamalıyım, onlarla aynı tempoda koşabilmeliyim ki en iyi şekilde yerimi alıp yorumlarımı en doğru şekilde yapıp en sağlıklı karaları alabileyim."

Antrenör Yard. Doç. Dr. Tennur Yerlisu Lapa de kadın olmanın Türk toplumunda daha da zor olduğunu savunarak, "Kadın olduğunuz zaman kendinizi ispatlayabilmek için her zaman daha çok çalışmak zorunda kalıyorsunuz. Sporda erkek egemen bir algı var. Bu algıyı değiştirmek gerekiyor. Bunun için de kadınların daha çok çalışması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcıların sorularıyla devam eden panele, Rektör Prof. Dr. Kenan Araz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nermin Özgülbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Ersoy ve İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mutlu Binark da katıldı.

Muhabir: Mehtap Yılmaz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler