YURTHABER

İzmir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

St. Jean Kazılarında Zeytinyağı İşliği Bulundu

2010 yılında başlayan St. Jean Kilisesi Güneydoğu alan kazılarında Türk dönemine ait odaların arasında zeytinyağı...

St. Jean Kazılarında Zeytinyağı İşliği Bulundu

2010 yılında başlayan St. Jean Kilisesi Güneydoğu alan kazılarında Türk dönemine ait odaların arasında zeytinyağı üretim işliği bulundu.

Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı “2010 yılından bu yana kazıları sürdürülen St. Jean Kilisesi Güney-Doğu alandaki kazılarda “An Sarnıcı” olarak tanımlanan büyük bir sarnıç bulunmuştu. İç ölçüleri 20x21 m. olan ve üzeri dokuz kubbe ile örtülü olan bu sarnıç büyük olasılıkla 1200 yıllarına yani Bizans dönemi sonlarına kadar kullanılmıştı. St. Jean Kilisesi’nin de yıkıldığı şiddetli deprem sonunda sarnıcın kubbeleri de yıkılmış ve işlevini kaybetmiştir” dedi.

1304 yılı sonrasında Türkler (Aydınoğulları) Ayasuluk'u aldıktan sonra St. Jean Kilisesi ve çevresindeki diğer yapılar gibi sarnıcın içinde de konutlar yapmış ve bunların Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar aralıksız kullanılmış olduğunu ifade eden Büyükkolancı, “Sarnıç içinde çamur harçlı duvarlarla çevrilmiş 12 odadan güneyde yer alan en büyük (6x5m) odanın içinde tekli bir zeytin ezme değirmen sistemine ait bloklar ve ezme taşı bulundu. Kullanıldığı dönemde odanın ortasında yer alan ancak odanın son kullanım döneminde yana çekilen bloklar 2012 yılında tekrar eski haline getirilmeye çalışıldı. İşlikte ezme taşlarının yanı sıra büyük bir küp yer alıyor. Yapılan düzenleme sonrasında 6 blok ve bir yuğ “ezme taşı” dan oluşan değirmenin benzerlerinin Ayvalık çevresinde erken dönemde kullanıldığı bilinmektedir. Geleneksel yağ çıkarma yöntemine “ayakyağı” denilmektedir. Ayakyağı, St. Jean Güney-doğu alanda işlikte bulunan taşların üzerinde hayvan veya insan gücüyle döndürülen silindir şeklindeki yuğ kaşıyla hamur haline getirilir. Elde edilen zeytin hamurunun torbalara konularak ahşap teknelerde çiğnenmesiyle elde edilir. Zamanla bu işlem geliştirilip presleme şeklini almıştır. Bulunan işlik Türklerin 1304 yılında Ayasuluğu aldığı sırada çevrede bugün olduğu gibi zeytinliklerin bulunduğunu ve evlerin içindeki işliklerde aile işletmesi şeklinde zeytinyağı üretildiğini göstermektedir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler