Adana’da şehri saran sulama kanallarındaki kirlilik tarlalara verilen suyun kesilmesiyle gün yüzüne çıktı. Çöplüğe dönen sulama kanalların temizlenmesini ne birlikler, ne Devlet Su İşleri (DSİ) ne de ilçe belediyeleri üzerine alıyor. Valiliğin 2007'deki "temizliği ilçe belediyeleri yapsın" kararına rağmen belediyeler "üzerime kalır" diyerek temizlik yapmıyor. Ortada kalan sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi'nin harekete geçmesi bekleniyor.
Şehir merkezinden geçen sulama kanallarındaki kirliliğe en büyük tepki vatandaştan geliyor. Şehrin orta yerinde çöplükle yaşadıklarını belirtenler, kanalların bu haliyle görsel güzelliği de bozduğunu söylüyor. Yaz aylarında kanallara bırakılan suyun atılan çöpleri götürdüğü için kirliliğin dikkat çekmediğini söyleyen vatandaşlar, suyun kesilmesiyle kanal boyu küçük çöplükler oluştuğuna dikkat çekti. Kanal kenarına kurulan semt pazarı esnafının, her zaman “akan su pislik tutmaz” diyerek çöplerini buraya attığını ileri süren vatandaşlar, “Ancak kış aylarında iş çığırından çıkıyor. Her hafta atılan bozulmuş ürünler buraları çöplüğe çevirdi. Yetkililer, Ziyapaşa Mahallesi'nden geçip kıyı boyu güzergahını takip eden kanala bir baksın, ne söylemek istediğimizi anlarlar.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’ndan bir yetkili, sulama kanallarının temizliği konusunun sürekli “ortada” kalmasından dert yanıyor. Valilik İl Koordinasyon Kurulu’nda 2007’de alınan kararla, ilçe belediyelerinin sulama kanalı temizliği yaptırmasının benimsendiğini anlatan yetkili, “Ancak bugüne kadar hiçbir ilçe belediyesi temizliğe yanaşmıyor. Su kesildikten sonra gün yüzüne çıkan kirlilik için DSİ’inin yılda bir kez temizlik yaptırması sorunu çözmüyor.” diyor.
“PARAYI TOPLAYAN TEMİZLİĞİ YAPTIRIR”
Sulama kanallarının temizliğini DSİ yılda bir kez yaptırıyor. Suların kesildiği 14 Kasım’dan bu yana ise halen temizlik yaptırılmadı. DSİ yetkilileri, şunları söyledi: “Kanal kenarlarındaki yollar DSİ’nin malı. Ancak belediyeler buralarda yol açıyor, semt pazarı kuruyor. Buradaki esnaftan para toplayan ilçe belediyeleri sulama kanallarına atılan çöpü de temizletmek zorunda. Bize bu konuda yalnızca Yüreğir Belediyesi yardımcı oldu. Belediyelerin semt pazarlarına çöp bidonu koyması bile sorunu biraz da olsa çözer ancak bunları da görmek mümkün değil.”
İlçe belediyeleri ise temizlik konusunun DSİ'de olduğu konusunda ısrar ediyor. Seyhan İlçe Belediyesi yetkilileri kanalların temizliğinin yaptırılması için alınan Valilik kararından haberleri olmadığını ileri sürüyor. Yetkililer, “Bugüne kadar sulama kanallarının temizliğini yapmadık. İl Koordinasyon Kurulu’nun kararı tavsiye niteliği taşır, böyle bir karar olduğunu da düşünmüyoruz.” ifadesini kullanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz