Sünnet için en uygun zamanın 'yenidoğan' dönemi olduğu belirtildi.
Yaz tatilinin yaklaşması ile beraber ailelerde sünnet planları da yapılmaya başlandı. Medicana Samsun Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Selahattin Aktaş, sünnet konusunda bilgi verdi. Gerek erkeğin, gerekse kadının sağlıklı yaşamında erkeğin sünnetli olmasının faydasını tüm dünyanın kabul ettiğini belirten Opr. Dr. Selahattin Aktaş, "20-30 yıl öncesindeki gibi çocukların ev şartlarında, uyuşturulmadan yapılan sünnetler bugün artık yerini hastane şartlarında steril ortamlarda cerrah eliyle anestezi altında yapılan sünnetlere terk etmiştir. Maske anestezisi sedasyonu ve uygun dozlarda uygulanan lokal anestezi ile çocuklar rahat bir şekilde sünnet olup, iki saat içinde evlerine gidebilmektedir. Sünnet sonrası pansuman gerekmemekte, ertesi gün çocuk normal yaşantısına devam edebilmektedir" dedi.
SÜNNET İÇİN EN DOĞRU YAŞ
Genel olarak herhangi bir sağlık problemi (tekrarlayan idrar yolu iltihapları, idrar yapma zorluğu gibi) olmayan çocuklarda sünnet zamanının ailenin isteğine bırakılabildiğini ancak en doğru dönemin 'doğumdan sonra 24-48 saat' diye isimlendirdikleri 'yenidoğan' dönemi olduğunu vurgulayan Aktaş, doğar doğmaz yapılan sünnetin avantajlarından bahsetti. Aktaş, "Bebek bir iki günlükken yapılan sünnette çocuk herhangi bir anestezi almıyor. Bölgesel uyuşturularak ameliyat yapılıyor ve 20 dakikada her şey olup bitiyor. Doğumdan hemen sonra olduğu için yaranın iyileşmesi çok daha hızlı oluyor. Sünnet sonrası bakım yeni doğan döneminde hemen hemen sorunsuz geçiyor" diye konuştu.
SÜNNET KİMLER TARAFINDAN YAPILMALI?
Opr. Dr. Selahattin Aktaş, sünnet konusunda ayrıca şu bilgileri verdi:
"Oluşabilecek komplikasyonlardan korunmak için sünnetin mutlaka, sünnet konusunda tecrübesi olan doktorlar tarafından yapılması gerekir. Sünneti bir ameliyat gibi kabul edip, hazırlıkların bu yönde yapılması gerekir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sünnet sonrası oluşabilecek en önemli istenmeyen durumlar kanama, kesi bölgesinde iltihaplanma, peniste yaralanma, dış idrar kanalında daralma, deride yapışıklıklar şeklinde sıralanabilir. Sünnet toplumda küçümsenmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki yanlış sünnetten çok ciddi, geri dönüşü olmayan komplikasyonlar oluşabilmektedir."
Sünnet sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Aktaş, "Sünnet sonrası kanamanın devam etmesi, sünnetten 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapamaması, penis uç bölgesi çevresindeki kızarıklık ve şişliğin 3. ve 5. günlerden sonra azalmaması, sarı renkte akıntı veya zar tabakasının varlığının devam etmesi durumunda bir sorun var demektir. Bu durumda hemen doktora başvurmak gerekir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz