Adana şehir merkezindeki tarihi Hasan Ağa Camii'ni araştıran tarihçi Cezmi Yurtsever, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Adana’yı ziyareti esnasında namaz kıldığı ve giriş kapısına da imzasını attığı tarihi yazıların silindiğini iddia etti.
Yurtsever, "Cami tarihini bilenlerden aldığım bilgilere göre, 1998 Adana depremi sonrasında ibadete kapatılan ve onarımdan geçen tarihi Hasan Ağa Camii'nin giriş kapısı mermeri üzerinde bulunan Evliya Çelebi’nin imzasının silinerek yok edilmiş. İçinde bulunduğumuz 2011 yılı Türkiye’de ve dünyada Evliya Çelebi'yi anma olarak da kabul edildi. UNESCO’nun 2011 yılı çalışmalarında Evliya Çelebi’nin tanıtılmasına karar verildi. Adana’daki tarihi Hasan Ağa Camii'nde Evliya Çelebi’nin imzasının bulunduğu yazıların yok edilmesi denetimden geçmeyen bir restorasyon rezaletidir." dedi.
Hasan Ağa Camii'ndeki sorunların çok fazla olduğunu belirten Yurtsever, "Caminin yapımını gerçekleştiren Hasan Ağa’nın mezarını da tahrip etmişler. İlginç olan bir durum daha var ki onarım esnasında caminin tuvaletini de yok etmişler. Adana’da ve Türkiye’de tuvaleti olmayan tek cami Hasan Ağa Camisi olsa gerek." diye konuştu.
ADANA VALİLİĞİ ACİL MÜDAHALE ETMELİ
Yurtsever, "Adana’nın çok önemli tarihi ve kültürel mirası olan ve Ramazanoğulları beylik döneminden kalan Hasan Ağa Camisi’ndeki restorasyon dolayısı ile Evliya Çelebi’nin imzasının bilinmiş olması karşısında Adana Valiliği seyirci kalamaz. Sayın Adana Valisi’ni Hasan ağa camisindeki onarım rezaletine acil müdahaleye çağırıyorum. En kısa zamanda Hasan Ağa Camii'nin sorunlarına çözüm bulunmalı. Ve bu arada Evliya Çelebi’nin sözlerinin yazılı olduğu Osmanlı-Türkçesi yazının orjinalinden kopyası ve günümüz Türkçesine çeviri levhası Hasan Ağa Camii'nin giriş kapısına yerleştirilmelidir." şeklinde açıklama yaptı.
EVLİYA ÇELEBİ'NİN SÖZLERİ
Evliya Çelebi’nin Adana’daki Hasan ağa camisini giriş kapısı mermer duvarı üzerine yazdığı yazı önemli tarihi mesajlar da veriyordu. Evliya Çelebi’nin el yazısı ile yazdığı sözler: “Melek Ahmet Paşa Seyyahı alem Evliya ruhiçun Allah rızasına Fatiha sene 1082 (miladi- miladi-1671).”
Evliya Çelebi, 1671 yılı içinde Adana’ya geldiğinde Hasan Ağa Camii başta olmak üzere şehir merkezinde bulunan camileri, çarşıyı ve Taş köprü’yü gezmiş, gördüklerini de defterine yazmıştı. Evliya Çelebi Adana’ya geldiğinde kendisine yardımcı olan gezilerine destek veren aynı zamanda Sadrazamlığı da yapan Melek Ahmet Paşa’nın ölümünden dolayı üzüntülerini ve saygısını Hasan Ağa Camii'ne yazarak açıklamış. Evliya Çelebi’nin Taşköprünün uzunluğunu 550 germe adım olarak hesaplamıştı. Günümüzde ise Taşköprü’nün uzunluğu 350 adım geliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz