YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarım Alanlarında Zararlı Böcek Tehdidi

Doğu Karadeniz'de tarım alanlarının, kelebeğe benzeyen "Ricania simulans" adlı böcek tehdidi altında olduğu bildirildi.

Doğu Karadeniz'de tarım alanlarının, kelebeğe benzeyen "Ricania simulans" adlı böcek tehdidi altında olduğu bildirildi.

Doğu Karadeniz bölgesinin, bitkilerin yaprak, sürgün, tomurcuk ve meyvelerinin özsuyunu emerek tarım alanlarında zarara neden olan "Ricania simulans" adlı böcek popülasyonunun arttığı bildirildi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Entomoloji ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Temel Göktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelebeğe benzeyen ""Ricania simulans" adlı böceğin, Kuzey Çin ve Japonya'dan tüm dünyaya yayıldığını, Rusya ve Gürcistan üzerinden Doğu Karadeniz bölgesine geçtiğini söyledi.

Zararlı böceğin popülasyonunun arttığını ifade eden Göktürk, böceğin fasulye, mısır, domates gibi bitkiler başta olmak üzere tüm çalı ve ağaçlarda yaprak, sürgün ve meyvelerin öz suyunu emerek zayıflattığını ve ürün kayıplarına neden olduğunu belirtti.

Böceğin, şimdilik Doğu Karadeniz'deki çay bitkisine zarar vermediğini dile getiren Göktürk, "Böceğin en çok sevdiği bitki türlerinin başında mısır, fasulye, domates gelmektedir. Gelecek yıllarda bu böceğin çaya da geçmesi muhtemeldir. Bölgede son yıllarda kurulan kivi ve yaban mersini bahçeleri, bu böceğin zararına daha fazla maruz kalacaktır. Böceğin popülasyon yoğunluğun her geçen yıl artış gösterdiği dikkate alınırsa bitki kurumalarının da artacağı aşikardır" dedi.

-"Zararlı böcekle biyolojik mücadele yapılmalı"-

Göktürk, zararlı böceğin artışını önlemek amacıyla yurt dışında birçok kimyasal ilaç kullanıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Özsu emdiğinden bu böceğe karşı ya sistemik ya da kontak etkili ilaçlar atılmaktadır. Zararlının yayılış gösterdiği alanlarda çay tarımının yapılması, bu böcek türüne karşı gerçekleştirilecek kimyasal mücadeleyi sınırlamaktadır. Atılan kimyasalların çaya geçmesi ve kalıntı yapması muhtemeldir. Bundan dolayı kimyasal ilaçlamalardan kaçınmak en doğru karardır."

Zararlıya karşı kullanılacak en doğru mücadele yönteminin biyolojik mücadele olduğunu anlatan Göktürk, "Biyolojik mücadelenin sonuçlarının alınması uzun yıllar sürebilir. Ama sonuçta doğaya zarar vermeden gerçekleşecek en kullanışlı mücadele yöntemi budur. Bu zararlı böcek türüne karşı entomopatojen funguslar, kırmızı orman karıncası ve kuş türleri, mücadele amaçlı kullanılabilir. Kuşların bir günde yüzlerce zararlı böceği yedikleri görülmüştür" diye konuştu.

-"Çiftçiler bilgilendirilmeli"-

Doç. Dr. Göktürk, bu böcek türünün özellikle Artvin'in Arhavi ve Hopa ilçeleri ile Kemalpaşa beldesindeki tarım alanlarında yoğun artış gösterdiğini tespit ettiklerini belirtti.

İlgili kurumların, çiftçileri bu zararlıya karşı bilinçlendirmeleri gerektiğini ifade eden Göktürk, "Tarım alanlarında yaşanabilecek zarara karşı şimdiden önlem alınmalı ve bu zararlıyla mücadele için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önderliğinde bir komisyon kurularak planlı mücadele başlatılmalıdır" dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler