YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarımdan “anız Yakmayın” Uyarısı

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hububatta hasat sezonunun sonuna yaklaşılırken anız yakmaların önüne...

Tarımdan “anız Yakmayın” Uyarısı

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hububatta hasat sezonunun sonuna yaklaşılırken anız yakmaların önüne geçebilmek için çiftçileri bilgilendirmeye devam ediyor. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi tam aksine birçok zararı olduğuna dair eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, anız yakmanın zararlarını anlattı.

İl Müdürü Karadağ açıklamasında şunları söyledi. “Anız yakmayla toprak verimliliği azalır. Anız yakılırken toprağın yüzeyinde ve 2-3 cm derinliğindeki bütün canlılar yok edilmektedir. Verimli bir toprakta canlıların en yoğun olduğu kısım burasıdır. Anız yakılırken özellikle toprak verimliliğini oluşturan canlılar da önemli miktarda ortadan kalkmaktadır. Anız yakılan yerlerde toprağın tekrar eski haline gelmesi için uzun zamana ihtiyaç duymaktadır. Anız yakma ile toprak canlılarının beslenme ortamı veya besleneceği organik artıklar ortadan kalkar. Doğada yaşayan canlıların hayatı birbirine bağlıdır. Bir canlının yok olması ona bağlı olarak 40 canlının yaşantısını olumsuz etkiler. Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle (atık maddeler ve enzimlerle) oluşturulan yaşam ortamı yanarak yok olur. Toprak içerisinde yaşayan çeşitli canlılar salgıladıkları ve bıraktıkları artıklarla toprağı bitkiler ve kendileri için bir yaşam ortamı oluştururlar. Anız yakıldığı zaman bu ortam yanarak yok olur. Anız yakılmadığında toprak yel ile üfürülerek, sel ile süpürülerek erozyona (taşınmaya) uğramaz. Bitki artıkları gerek toprak yüzeyini örterek ve gerekse kökleriyle toprağı kucaklayarak yelin üfürmesine, selin süpürmesine mani olur. Anız yakıldığında ise toprağı koruyacak bir engel kalmaz. Yakılan anızın artığı olan külün içerdiği mineral elementlerde yine rüzgâr ve su ile taşınarak uzaklaşır. Anız yakma toprak yorgunluğunu artırır. Anız yakma toprağın yağışlarla sıkışmasını ve suyun toprak içerisinde birikmesini önler. Anız yakılmadığı zaman, yağmur damlaları saplar üzerine düşerek darbe etkileri ortadan kalkar. Yağmur damlaları sapların kök boğazından köklerin oluşturduğu kanallarda birikir. Aksi halde, Yakılan anızlarla birlikte köklerin açtığı kanallarda çökeceğinden yağmur sularının toprakta tutulması mümkün olmayacaktır. Böylece, toprak üzerine düşen yağmur akış haline geçerek verimli toprağı da sürükleyip götürecektir. Anız yakma doğal dengeyi bozar. Anız yakılmasıyla doğada yaşayan birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamı yok olacağından, doğal yaşam tehlikeye girecektir. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Bugün ülkemizdeki orman yangınlarının büyük çoğunluğu anız yakmalardan meydana gelmektedir. Genellikle orman yangınları olduğunda büyük orman alanları yok olup gitmektedir. Buraların tekrar orman haline getirilmesi hem uzun bir zamana, hem de büyük masraflara mal olmaktadır. Anız yakanlar hem ülkeyi hem kendilerini fakirleştirdiklerinden habersizdirler. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanabilmektedir. Televizyonlarımızda yaz aylarında anız dolayısıyla tamamen yanmış köy haberleri azımsanmayacak kadar çok gösterilmektedir”.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ açıklamasında “Vatandaşlar tarafından anızın yakılması kanunen suç teşkil edecektir. Bu konuda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma teşkilatı ve köy muhtarlıkları hem yetkili hem de sorumlu konumundadır. Muhtarlar ve kamu görevlileri anız yakma olayının olduğu tarlanın durumunu ve duyum aldıktan sonra tutanakla tespit edip, idari ve adli mercilere sunmalarına; anız yakma olayını duydukları halde bunu idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve kamu görevlileri hakkında Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri gereğince yasal işlemler yapılacaktır. Aynı zamanda anız yakan kişilere 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu, 6831 sayılı orman kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince hapis ve para cezası bulunmaktadır. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca cezai işlem uygulanacktır. 2872 sayılı çevre kanununa göre 2012 yılı için anız yakanlar hakkında yaktıkları her dekar için 31,39 TL idari para cezası uygulanacaktır. ” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler