Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, düzenlediği basın toplantısı ile tekstil sektörünün son durumu, ihracat rakamları ve gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.
Tekstil sektörünün hem Türkiye’de hem de dünyada yükselen yıldız haline geldiğini vurgulayan Burkay, “ Sektör olarak yaklaşık yüzde 15 ila 17 artışla 9.5 – 10 milyar dolar ihracat ve 50 bin yeni istihdam hedefliyoruz” dedi. Burkay, Türkiye’nin şu anda Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi olduğunu hatırlatarak 2011 yılının 8 milyar dolar ihracatla kapandığını söyledi. Burkay, “Bugün Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisiyiz. Birkaç yıl içinde Avrupa’nın en büyük tekstil ihracatçısı olacağız” dedi. Ev tekstili ihracatının da 2011 sonunda 3 milyar doları aştığını açıklayan Burkay, otomotivde BMW, MERCEDES, AUDİ markalarının Almanya için ne ifade ediyorsa; ev tekstili sektörünün de Türkiye için onu ifade ettiğini dile getirdi.
"VERGİLER REKABET İÇİN GETİRİLDİ"
Tekstil sektöründe 2011 yılının 11 ayında, son 4 yılın rekoru kırılarak 4 milyar 694 milyon liralık yatırım teşviki alındığını açıklayan Burkay kamuoyunda tartışılan vergilerin de uluslar arası rekabet açısından faydalı olduğunu söyledi. Burkay, "Getirilen ek vergiler rakiplerimizle mütekabiliyet esasına göre haksız rekabete engel olması adına getirildi. Rant için getirilmedi." dedi. İbrahim Burkay, ihracat yapılan pazarlara da değindi. Rusya’ya yapılan ihracatta 1 milyar dolar barajını aşan tek sektör olduklarını söyleyen Burkay, şunları kaydetti: "Rusya’da 1 milyar dolar barajını aşan tek sektörüz. İkinci sırada yer alan ve krizle uğraşan İtalya’ya yüzde 30 artışla 813 milyon dolar, en büyük üçüncü pazarımız olan Almanya’ya 500 milyon dolara yakın ihracat yaptık. Hemen ardından İngiltere ve İran’da yüzde 30 artışla 300 milyon dolar barajını aştık. Cezayir ve Suriye hariç ilk 30 ülkede ortalama yüzde 30a yakın artış sağladık. Mısıra siyasi krize rağmen geçen yılla aynı miktarda 220 milyon dolar ihracat yaptık."
Tekstil sektörünün 2023 için 20-25 milyar dolar hedef belirlediğini söyleyen Burkay, "Ev tekstili sektörü olarak da 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Özellikle teknik tekstiller noktasında tüm sektörlere örnek olabilecek çalışmalar yapıyoruz." dedi. Avrupa”da pazarı daralan ülkelerin kendileri için avantaj yarattığına değinen Burkay, "Türkiye, özellikle üst segment üretim yapan Avrupa ülkelerinin yerini alıyor. ‘Made in Turkey’ etiketi ekstra yüzde 15 fiyat artışı sağlıyor." diye konuştu.
"İNADINA İCAT ÇIKARACAĞIZ"
İbrahim Burkay, bu yıl 2-3 şubat tarihlerinde dördüncüsü düzenlenecek, UTİB AR Ge Proje Pazarı etkinliğine büyük önem verdiklerini açıkladı. Dünyada tekstil sektörünün hızla teknik tekstiller anlamında geliştiğini vurgulayan Burkay, "Bu yıl 220 proje kendini tanıtma imkanı bulacak. Dünyanın dört bir yanından akademisyen, tasarımcı ve üretimciler Bursa’da bir araya gelecek. En az 40 projenin sektöre kazandırılmasını hedefliyoruz." dedi. Burkay, proje pazarı oluşturma noktasında, otomotiv, makine, gıda ve elektronik gibi sektörlerin de kendilerini örnek almasından gurur duyduklarını ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz