YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TİM BaşkanI: Yüzde 100 yerli otomobil değil, Türk markalı ürün üretmek önemli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yerli otomobilde elde edilecek başarının diğer sektörlere de...

TİM BaşkanI: Yüzde 100 yerli otomobil değil, Türk markalı ürün üretmek önemli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yerli otomobilde elde edilecek başarının diğer sektörlere de ilham olacağını vurguladı. Büyükekşi, "Burada önemli olan yüzde 100 yerli otomobil yapmak değil, Türk markalı ürün üretmektir. Hangi ürünü, nerede daha ekonomik olarak yaptırırsanız, yaptırın mühim olan katma değerdir." dedi.
3. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi başladı. 10-12 Ekim tarihlerini kapsayan zirvenin ilk gününe TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan ve Londra Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Merkezi Direktörü Oskar Kayasan'ın yanı sıra ekonomistler İbrahim Öztürk, Şeref Oğuz ile Eser Karakaş konuşmacı olarak katıldı.
Öğretim üyeleri ve öğrencilerin ilgisine sahne olan zirvede konuşan Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisi ve ihracatının son 10 senede önemli bir dönüşümden geçtiğini vurguladı. Büyükekşi, "2000'de Türkiye’nin ihracatı 28 milyar dolar iken bu rakam 2010'da 114 milyar dolar oldu. İnşallah bu sene sonunda 132 milyar doları aşıp yeni bir rekor kıracağız. 2000'de dünya ticaretinden binde 5 pay alırken şu an binde 8 oranında pay alıyoruz. İhracatımızı 10 senede 4’e katladık. 2000'de ihracat yapan firma sayısı 25 bindi. Gelinen aşamada bu sayı 2010'da 50 bini geride bıraktı." bilgilerini verdi.
İhracatçıların Avrupa'da ve bölge ülkelerde elde ettiği başarıları da anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

"İHRACATÇI, KURA RAĞMEN BAŞARILI OLDU"
"Son 10 seneye bakalım. Kurlar konusunda ihracatçılarımız çok sorunlarla karşı karşıya kaldı. Maliyetlerimiz rakiplerimize göre çok fazlaydı. Bütün bunlara rağmen girişimcilerimizin gayreti ortaya böyle başarılı bir tabloyu çıkardı. Şu an ihracatımızın yüzde 50’sini Avrupa’ya yapıyoruz. İhracatımızda en büyük ağırlık Avrupa Birliği ülkelerinde. Bu bölgeye, ihracatımızın yarıya yakını yapıyoruz. Sattığımız ürünlerin teknoloji ağırlığı da her geçen gün daha da artıyor. Eskisi gibi sadece hammadde ve tekstil ile yetinmiyoruz. Otomotivden, buzdolabına ve televizyona kadar son derece ayrı ürünler satıyoruz. Avrupa’da satılan 4 televizyondan biri Türk malı. Bu sene inşallan 19 milyar dolar civarında otomotiv yedek parça ihraç edeceğiz.
Öte yandan alternatif bölgelere de gittik. Sınır ve çevre ülkelere ihracatımızı arttırmak için hedefler oluşturduk. Bunun karşılığını fazlasıyla aldık. Artık çevremize daha fazla ihracat yapıyoruz. Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız arttı. Örneğin Irak’a 2000'de hiç ihracat yapmıyorken, bu ülke şu an en fazla ihracat yaptığımız dördüncü piyasa oldu. Eylül ayı itibari ile en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke. Sene sonuna kadar 7 milyar doları geçmeyi amaçlıyoruz."
2023 için 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirten Büyükekşi, "Bu hedefi yakalamak adına rekabetçi ihracat anlayışını tabiatı ile inovasyonu önemli görüyoruz. O sebeple inovasyona ağırlık vermeyi esas alıyoruz." dedi.
Girişimcilerden endüstriyel buluşlar ve patentlere yönelmelerini talep eden TİM Başkanı, kurum olarak bu anlamda teşvik edici uygulamalarda bulunduklarını duyurdu. Ar-Ge ve inovasyon yarışmaları açıp proje pazarları kurduklarını bildirdi.
Yerli otomobilin Türkiye için önemli olduğuna işaret eden Mehmet Büyükekşi, burada elde edilecek başarının diğer sektörlere de ilham olacağını vurguladı. Büyükekşi, "Burada önemli olan yüzde 100 yerli otomobil yapmak değil, Türk markalı ürün üretmektir. Hangi ürünü, nerede daha ekonomik olarak yaptırırsanız, yaptırın mühim olan katma değerdir." yorumunu yaptı.

OSKAR KAYASAN: EKONOMİYİ ARTIK POPULASYON ŞEKİLLENDİRECEK
Londra Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Merkezi Direktörü Oskar Kayasan ise zirvede yaptığı konuşmada; nüfusu fazla olan ülkelerin önemli bir hal aldığını ifade etti. Gelinen aşamada populasyonun ekonomiyi biçimlendirebileceğini savunan Kayasan, şöyle devam etti:
"Şu an insan dinamiğine bakmak yerindedir. Çünkü artık teknoloji öngörüldüğü oranda ilerlemiyor. Evet yenilikler var, fakat tamamıyla yeni arabalar, çok özgün şeyler gelmiyor. Teknoloji gücünü kaybetti. Dünya ekonomisi teknoloji ile ilerlemeyecek. Evet ortada bir Facebook nesili var, ama dünyayı ve ülkeleri temelden sarsan bir değişim yok."
Güç dengesinin batıdan doğuya kaydığını dile getiren Kayasan, artık doğmakta ve büyümekte olan ekonomilerin dünyayı yönlendireceğini dile getirdi. Kayasan, "Ekonomik tabloya bakın, büyük ülkelerde önemli sorunlar görüyorsunuz. Bakın, imparatorluklar gelip geçebiliyor. Sanıyorum ABD de zamanın sonuna doğru geliyor." dedi.
Finansal krize de değinen Oskar Kayasan, "Geleceği belliydi, bu planlanmış bir oyundu. Bugün bununla, yarın başka bir oyunla, ertesi gün başka bir oyunla karşı karşıya kalabiliriz. Sonuç itibari ile ABD'nin gücü, ekonomik kriz vesaire her şeyin yapmacık ve sahte olduğu, bir oyun oynanıyor." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler