Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Gernel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Biyogüvenlik Kurulu’nun yem amaçlı kullanılmak üzere 13 çeşit GDO’lu mısır ithalatına izin vermesini eleştirdi. Federasyon binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Yılmaz, “Bazı birlik ve derneklerin iktisadi işletmelerinin talebi üzerine bu kararın verilmesi son derece anlamlıdır.” dedi.
Verilen kararın hayvan yemi için de olsa, tüketicinin bir şekilde durumdan etkilendiğini belirten TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yemle beslenen hayvanların etinden, sütünden yumurtasından insanların beslendiğini kaydetti.
Mısır şurubundan yapılan gıdalar olduğunu dile getiren Yılmaz şöyle devam etti: “Uzun sürede tüketici ciddi risk altında kalacaktır. Her ne kadar insan yaşamı üzerinde olumsuz etkisi olmaz diyen bilim insanlarının görüşü bulunsa da risk altına giren tüketici yaşamıdır. Bu yaşam üzerinde verilen kararlarda son derece dikkatli olmak gerekir. 40–50 yıl önce sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bu günkü gibi anlaşıldığı, kavrandığı söylenemez. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sosyo-ekonomik değerlendirme raporlarında GDO’ların sindirim sisteminde sindirilemediği ve hücrelere kadar taşınabildiği, marketlerden alınan süt örneklerinde GDO’lu yemlere rastlandığı, pastörizasyon işleminin dahi bu DNA’yı yok edemediği belirtiliyor. Dolaysıyla GDO’lu ürünlerin sağlık riski oluşturabileceğine dikkat çekilmektedir. Kurul, kararında tüketici sağlığını dikkate almamıştır.”
"TÜKETİCİYİ BİLGİLENDİRECEĞİZ"
Türkiye’nin tarım ülkesi olduğunu anlatan TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, verimli topraklara rağmen mısır ithalatına izin verilmesini de eleştirdi.
Tüketicinin bu kararlardan son derece tedirgin olduğunu vurgulayan Yılmaz, GDO’lu ürünlerin tüketiciden saklanmasının etik olmadığını söyledi.
Yılmaz, “Yüzde 9 oranında ve altında GDO içeren ürünlerin etiketlerine GDO’lu ibaresi yazılamamaktadır. Bu durum, tüketicinin en temel evrensel haklarından sağlık hakkı, bilgi edinme hakkı ve seçme hakkının ihlali anlamına gelmektedir. Bu hakkın önüne hiçbir şekilde engel konamaz, konmamalıdır. Bu Kurul kararı aynı zamanda doğal mısır üreten üreticileri de cezalandırmaya yönelik bir karardır. Ülkemiz üreticisinin bu konuda desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. GDO’lu mısır ithalatının durdurulmasını istiyoruz. Bu konuda hükümet de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. GDO’lu ürünlerin ithalatının durdurulmaması halinde TÜDEF ve üye dernekleri Ocak–2012 tarihinden itibaren ülke düzeyinde bir kampanya ile GDO’lu ürünler hakkında tüketiciyi bilgilendirecek ve tüketimden gelen yasal haklarını sonuna kadar kullanacaktır.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz