YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüsiad Başkanı Symes: Eğitimde Ne Ekersek Onu Biçeceğiz

  * TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, " Refahımızı ancak bilgiye erişebilen, bilgiyi eleştirel ve analitik bakışla yorumlayan ve yeni

* TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes,

" Refahımızı ancak bilgiye erişebilen, bilgiyi eleştirel ve analitik bakışla yorumlayan ve yeni bilgi üretebilen insan kaynağıyla sağlayabiliriz"

Haber-Kamera: Enver ALAS İstanbul / DHA
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, diploma sahibi olmanın yeterli olmadığı, bildiklerini uygulamaya geçirmenin ve becerileri sürekli geliştirmenin şart olduğu bir çağda olduklarını belirterek, "Bugün eğitimde çağın gerektirdiği yönde dönüşüm sağlarsak, geleceğimizi de toplumsal refah ve kalkınma bakımından daha parlak görebiliriz. Daha ümitli olabiliriz. Eğitimde ne ekersek onu biçeceğiz" dedi.
Cansen Başaran Symes, TÜSİAD tarafından İstanbul'da düzenlenen 'Bilgi Temelli Ekonomi İçin Yetişkin Becerilerini Geliştirmek' başlıklı bir seminerine katıldı. Seminerin açılışında konuşan Cansen Başaran Symes, teknoloji ve dijitalleşmeden kaynaklanan dönüşümün önemine değinerek bu dönüşümün iş gücü piyasasında da etkileri olduğunu belirtti.
Başaran Symes, "Bir yandan yepyeni iş ve görev tanımları karşımıza çıkıyor. Öte yandan bazı iş ve görevler, otomasyona uğrama riski taşıyor. İşlevsiz kalma riski olan veya içeriği önemli ölçüde değişen iş ve görevlerde çalışanların yeni iş ve görevlere uyum ve kabiliyeti kariyerleri için belirleyici önemdedir" dedi.

"İSTİHDAMI ARTIRMAK VE İŞSİZLİĞİ AZALTMAK İÇİN TÜM ÜLKELERİN ZORLU BİR GÖREVİ VAR"
İstihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak için tüm ülkelerin zorlu bir görevi olduğunu kaydeden Cansen Başaran Symes, "Bir tarafta mevcut iş gücünün üretkenliğinin artırılması ki bunu Türkiye'de sıkça tartışıyoruz. Diğer tarafta dönüşen ya da yeni açılan iş alanlarında uygun istihdamın sağlanması gerekiyor. Becerilerin eğitim yoluyla geliştirilmesi, bu nedenlerle en kritik noktayı oluşturur. Neredeyse tüm endüstrilerde insan kaynağı becerilerinin geçerlilik süresi gün geçtikçe kısalıyor. Refahımızı ancak bilgiye erişebilen, bilgiyi eleştirel ve analitik bakışla yorumlayan ve yeni bilgi üretebilen insan kaynağıyla sağlayabiliriz" diye konuştu.

"DİPLOMA SAHİBİ OLMAK YETERLİ DEĞİL"
TÜSİAD Başkanı Başaran Symes, Türkiye'nin ilk kez katıldığı ve Haziran ayında açıklanan 'OECD Yetişkin Becerileri Araştırması' bulgularının seminerde detaylarıyla birlikte paylaşılacağını belirtti.
Başaran Symes, araştırmaya göre Türkiye'nin sözel, sayısal ve beceri düzeyleri açısından OECD ortalamalarının oldukça gerisinde olduğuna vurgu yaptı.
Başaran Symes, "Veriler önümüzdeki zorlukları göstermekle birlikte harekete geçmemiz için işaret fişeği olarak değerlendirilmesi gereken bir fırsat olarak kullanılmalı. Dün verdiğimiz eğitim bugün yetişkinlerin becerilerini düzenleyen en önemli faktördür. Diploma sahibi olmanın yeterli olmadığı, bildiklerini uygulamaya geçirmenin ve becerileri sürekli geliştirmenin şart olduğu bir çağdayız. Eğitimde ne ekersek onu biçeceğiz" ifadelerini kullandı.

"İŞ DÜNYASININ BEKLENTİSİ VE TALEBİDİR"
"Eğitimde çağın gerektirdiği yönde dönüşüm sağlarsak, geleceğimizi toplumsal refah ve kalkınma bakımından daha parlak görebiliriz" diyen Cansen Başaran Symes, "Ekonomimizin yapısını yüksek teknoloji üretime ve sanayi 4.0'a dönüştürme hedefimiz ile insan kaynağı becerilerinin geliştirilmesi elele yürümesi gerekiyor. Bilgi temelli ekonomiye dönüşme sürecinde eğitim sistemi geriden takip eden değil eşgüdümlü bir şekilde kendini yenileyebilen içerik ve işleyişe kavuşturulmalıdır. Bu hem iş ve yaşamı hak eden yetişkinlerimizin hem de biz iş dünyasının beklentisi ve talebidir" şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖRÜN SORUMLULUKLARI
Özel sektörün sorumluluklarını da anlatan Başaran Symes, "İşyeri aynı zamanda bir öğrenme ortamıdır. Özel sektörün insan kaynakları politikalarında çalışanların becerilerine sürekli yatırım yapmak önceliklendirilmelidir. Şirketler eğitim imkanları sunmanın dışında bir probleme çözüm geliştirmeye istekli çalışanına kapıları açmalı, becerilerini geliştirmesine ve bu becerileri kullanmasına uygun bir işyeri kültürü ve ortamı oluşturmalıdır" diye konuştu.

"EĞİTİM KONUSUNA YAKLAŞIMLAR TÜMÜYLE GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
"Politika yapıcılar, işveren ve çalışan temsil örgütleri dahil ilgili tüm sosyal paydaşlar eğitim konusuna yaklaşımlarını tümüyle gözden geçirmelidir" diyen Başaran Symes, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda 'Ulusal Temel Yetişkin Becerileri' konusunda bir strateji belgesi hazırlığı başlatılmasını önemsiyorum ve etkili olmasını diliyorum. Kapsamlı strateji belgelerimiz, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İŞKUR gibi kurumsal yapılarımız, okul-işletme ve sanayi-üniversite işbirliklerimiz, sürekli ve yaygın eğitim merkezlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız bizlere önemli bir hareket alanı sağlıyor. Ancak tüm bu yapıların, ana hedef olması gereken bilgi ekonomisine dönüşüm yolunda ortak bir anlayışla, çok daha etkin ve eşgüdümlü bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Seminerde, Cansel Başaran Symes'in yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Erol Bilecik de bir konuşma yaptı. Ardından OECD(Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) İstihdam Analizi ve Politikaları Bölümü Başkanı Mark Keese, OECD PIAAC- 2016 'Beceriler Önemlidir: Yetişkin Becerileri' araştırmasının bulguları hakkında konuştu.

Görüntü Dökümü
-------------------
-Cansen Başaran-Symes'in konuşması
-Katılımcılar
-Araştırma sonuçlarının anlatılması
-Genel ve detay görüntüler

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler