Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, UİB’in ekim ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Şankaya, “Ekim ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 1 milyar 871 milyon 642 bin dolara ulaştı. Bu gidişatla 22 milyar dolar seviyelerini yakalayacağız.” dedi.
Türkiye’nin ekim ayında önce terör saldırılarıyla sarsıldığını, ardından Van’da yaşanan depremle Türk halkının yaşadığı üzüntünün daha da arttığını kaydeden Şenol Şankaya, şehit olan askerlere ve depremde ölen vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Şankaya, yaralı vatandaşların da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni etti. Türk sanayicileri olarak teröre prim vermeden, yüksek moralle ülke genelinde yatırımlarına ve üretime devam edeceklerini dile getiren Şankaya, deprem yaralarının sarılması için de üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini söyledi.
Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Şankaya, küresel ekonomide yaşanan kırılgan yapının halen sürdüğünü hatırlatarak, böyle bir ortamda sürdürülebilir döviz kuru rejiminin üreticiler ve ihracatçılar için hayati bir öneme sahip olduğunu açıkladı. Şankaya, şunları söyledi: “Dünya ekonomisinin yavaşlama riski çok yüksek. Avrupa Birliği, Yunanistan başta olmak üzere İspanya, Portekiz ve İtalya’nın ön plana çıktığı borç krizini çözme konusunda rahatlatıcı bir çözümü henüz bulamadı. Yine ABD’de yaşanan benzer sorunlar da varlığını sürdürüyor. Çin’de son dönemde yaşanan fiyat artışları ülke ekonomisi için soru işaretlerinin artmasına neden oldu. Tüm bunları üst üste koyduğunuzda son derece kaygan bir zemin üzerinde hareket ettiğimiz anlaşılıyor.”
‘DÖVİZ FİYATLARI İSTİKRAR KAZANMALI’
Böyle bir dönemde son bir ay içerisinde döviz piyasasında çok ciddi hareketlilik yaşandığını dile getiren Şankaya, Merkez Bankası’nın bu zaman dilimi içerisinde etkin bir rol oynamasının önemli olduğunu kaydetti. Döviz fiyatlarının global rekabet için önemli olduğu kadar, istikrarsız, yüksek kur artışlarının firma kredi borçları ve üretim maliyetleri üzerinde de negatif bir rol oynayacağını dile getiren Şankaya, bu durumun da firmaların sıkıntı yaşamasına, dolayısıyla genel ekonomi üzerinde tehdit oluşturmasına neden olacağına dikkat çekti. Şankaya, önümüzdeki aylarda Merkez Bankası’nın yanı sıra ekonomi yönetiminin de üretimi destekleyici yönde alacağı yeni kararlarla ekonomide istikrarın süreceğine inandıklarını belirtti.
UİB İHRACATI 22 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR
Yıl başından beri artış trendinde olan ihracatın ekim ayında da istikrarını bozmadığını dile getiren UİB Koordinatör Başkanı Şankaya, şu bilgileri verdi: “Ekim ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 1 milyar 871 milyon 642 bin dolara ulaştı. Bu gidişatla 22 milyar dolar seviyelerini yakalayacağız. 2011’in ilk 10 ayını kapsayan 1 Ocak – 31 Ekim tarihleri arasındaki ihracat ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artış göstererek 17 milyar 824 milyon 551 bin dolara çıktı. UİB’e bağlı 5 ihracatçı birliğin 1 Kasım – 31 Ekim tarihleri arasındaki 1 yıllık ihracatı ise bir önceki yılın verileriyle kıyaslandığında yüzde 13 oranında artarak 20 milyar 998 milyon 726 bin dolar seviyelerine ulaştı.”
OİB, 18 MİLYAR DOLARI BULDU
Ekim ayında da UİB’in toplam ihracatının yüzde 86’sını karşılayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ihracatını yüzde 5 oranında artırarak 1 milyar 609 milyon 647 bin dolar seviyesine yükseltti. OİB’in, ilk 10 aydaki ihracatı 15 milyar 293 milyon 300 bin dolar olurken, 1 Kasım 2010 – 31 Ekim 2011 dönemindeki bir yıllık ihracatı ise 18 milyar 12 milyon 943 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle OİB, yıl sonundaki 18 milyar dolarlık hedefin aşılacağının sinyallerini vermiş oldu.
OİB gibi Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB)’nin ihracatı da ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artış gösterdi. Ekimde 94 milyon 584 bin dolarlık ihracat hacmi yakalayan UTİB’in, ilk 10 aydaki ihracatı 928 milyon 618 bin dolara, son 1 yıllık dönemdeki ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında yükselerek 1 milyar 102 milyon 579 bin dolara çıktı.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB)’nin ihracatı ise ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında azalarak 34 milyon 611 bin dolar oldu. Buna rağmen UHKİB aracılığıyla ilk 10 ayda yapılan toplam ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 441 milyon 723 bin dolar seviyesine yükseldi. UHKİB’in 1 Kasım 2010 – 31 Ekim 2011 arasındaki 1 yıllık dönemdeki ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 9 artış gösterdi ve 532 milyon 123 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB)’nineEkim ayı ihracatı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 oranında yükselerek, 20 milyon 108 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. İlk 10 ayda ise UMSMİB’in ihracatı bir önceki yılın verileriyle karşılaştırıldığında yüzde 4 oranında artarak 147 milyon 767 bin, yıllık bazda da yüzde 8 artışla 184 milyon 655 bin dolara çıktı.
UİB’e bağlı birlikler arasında ekim ayını rekor ihracat artışıyla kapayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) oldu. Ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39 artışla 10 milyon 699 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren UYMSİB, yılın ilk 10 ayındaki ihracatını ise bir önceki yıla göre yüzde 1 artışla 90 milyon 209 bin dolara, son 1 yıllık dönemde ise yüzde 3 artışla 102 milyon 345 bin dolar düzeyine yükseltti.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50’lik artışla 101 milyon 989 bin dolar olarak gerçekleşti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz