Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde hükümdar Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılan Divriği Ulu Camii bin 280 metrekare, caminin bitişiğinde Erzincan Emiri Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek'in de aynı yıl yaptırdığı Darüşşifa 768 metrekarelik alana sahip.
Ruh hastalarının musiki, su sesi ve Kur'an dinletisiyle tedavi edildiği darüşşifada, hasta ve tabip odaları bulunuyor. Darüşşifanın içerisinde Ahmet Şah, eşi Turan Melek ve ailesinin türbeleri de yer alıyor.
İki kubbe ve 23 tonoz çatı ile örtülü olan tarihi eserdeki mihrabın biçim ve bezemelerinin Anadolu'da başka bir örneği bulunmuyor. İnanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösterilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari üslubuyla dikkati çekiyor. Avrupalı bilim adamları tarafından, "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak görülen tarihi yapı, mimari yapısı ile başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri ilgisini çekiyor.
Evliya Çelebi'nin, "Üstad-ı mermer bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır" ifadesini kullandığı, 'görmeden ölmeyin' sloganıyla tanıtılan ve 1985 yılında UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan eseri, her yıl çok sayıda turist ziyaret ediyor.
DİVRİĞİ ULUCAMİİ VE DARÜŞŞİFASI KAPILARINDA GÖLGE SİLÜETLER
Sivas Divriği’de Mengucek Beyliği zamanında yapılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın dört farklı kapısı bulunuyor. Batı kapısında (çıkış kapısı) ikindi vakti görülen namaz kılan erkek silueti, Cennet kapısı (kuzey kapı) saat 07.00 sıralarında çıkan namaz kılan kadın silueti, Şifahane kapısı (taç kapı) saat 14.30 sıralarında düşünen insan silueti ve Şah kapısında saat 09.00 sıralarında oluşan ve eseri yaptıran Ahmet Şah'ın başını temsil ettiğine inanılan erkek silueti, görenleri adeta büyülüyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)'nün Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın dört kapısı bulunmakta. Özellikle camiye girişini sağlayan batı kapısında, ikindi namazı vaktinden 45 dakika önce güneşin etkisiyle ortaya çıkan, yaklaşık 4 metre uzunluğundaki 'namaz kılan gölge' silueti ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Tarihi eseri görmeye gelenler, ziyaret saatlerini namaz kılan insan siluetinin çıktığı ikindi namazı vaktine denk getirmeye çalışıyor. Yıllarca fark edilemeyen namaz kılan gölge siluetin, 2005 yılında fotoğraf çeken bir Japon turist tarafından görüntülenmesinin ardından eserin ünü yurt dışına kadar ulaşmış. Kente gelen yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de güneşin giriş kapısına vurduğunda ortaya çıkan gölgenin önünde fotoğraf çektiriyor.
Diğer gölge siluetlerini görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin güneş kapılara vurduğu zaman camide olmaları gerekiyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz