Bu yıl 4.'sü düzenlenen Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde başladı.
Ağız araştırmalarıyla ilgili konuların uzmanlar tarafından tartışıldığı çalıştayın ilki Harran Üniversitesi'nde yapıldı. Daha sonra Kafkas ve Sakarya Üniversitesi’nde devam eden Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı’nın 4.'sü Trakya Üniversitesi’nde başladı.
Türk Dil Kurumu ve Balkan Araştırmaları Enstitüsü işbirliği ile gerçekleşen çalıştay iki gün sürecek. Çalıştay’a, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin yanı sıra Norveç, Kosova, Makedonya, Azerbeycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden alanda uzman akademisyenler katıldı. Toplantıda, Türkiye Türkçesi’nin ağızları başta olmak üzere Balkanlardan Sibirya ağızlarına kadar uzanan geniş bir konu yelpazesi içinde bildiriler sunulacak.
Toplantının açılışına Edirne Valisi Gökhan Sözer, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin, T.Ü Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu, Prof. Dr. Timur Kırgız, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Törenin açılışında konuşan Edirne Valisi Gökhan Sözer, Türkçe’nin çok eski çağlardan beri geniş ve farklı coğrafyalarda kullanıldığını söyledi. Zaman içerisinde tabii olarak çeşitli lehçeler, şiveler ve ağızlarla konuşulmaya başlandığını anlatan Sözer, “Dil, soyut ve somut olan her şeyden doğrudan etkilenir, değişir, gelişir. Geçmişte gelişim ve değişim süreci elbette daha yavaş, daha temkinli, daha süreci uzun iken son yıllarda çağın ve sürecin çok hızlı gelişmesi erişim ve iletişimin, kültürel etkileşimin çok fazla gelişmesi nedeniyle bu değişim hızlanmış, birçok ile ait değer ve bilgi de ya değişmiş veya kaybolmuştur.” dedi.
Dile ait her türlü değerin zaman içerisinde değişeceğini veya kaybolabileceğini kabul etmek gerektiğini vurgulayan Vali Sözer, “Onun için çalıştayların çok önemli olduğunu ve dile, dilin tarihine, Türk kültürüne not düştüğünü bilmemiz gerekir.” diye konuştu.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu ise Türk Dil Kurumu ve Trakya Üniversitesi bünyesinde bulunan Balkan Araştırmaları Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen programın Türk dili için önemli bir hizmet olduğunu anlattı. İnsanı insan yapan en önemli değerlerin başında dilin geldiğini belirten Karamanlıoğlu, Türkçe’nin dünyanın en eski kültür ve yazı dillerinden birisi olduğunu hatırlattı.
Karamanlıoğlu, “Türkçe'nin, lehçeleri ile birlikte geniş bir kelime haznesine sahip olduğu, bilinen bir gerçektir. Türkçe, günümüzde yaşayan diller arasında, bazı özellikleri ile büyük ve zengin bir dildir.” açıklamasını yaptı.
TDK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin de TDK’nın öncelikli önem verdiği çalışma alanlarının başında ağız araştırmalarının geldiğini ifade etti.
Kuruluşundan itibaren kurumun, yapılan bilimsel araştırmalar ve çıkan bilimsel yayınlarla yurtiçi ve yurt dışında ağız araştırmaları için ciddi ve veri tabanı oluşturduğunu belirten Özyetgin, son yıllarda kurumun yayınları arasında hem Türkiye Türkçesi hem de Türkiye sınırları dışındaki ağızlarla ilgili bilimsel yayın sayısında önemli bir artış meydana geldiğini kaydetti. 4. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı’na değinen Prof. Özyetgin, çalıştayın çok değerli bilim adamlarını bir araya getirdiğini açıkladı.
Çalıştayı, bilimsel değeri açısından son derece mükemmel bulan Özyetgin, çalıştayda ağız araştırmalarını, derlemelerini, bilimsel nitelik açısından üst seviyeye taşıyacak yöntemlerin, yeni yaklaşımların tartışılacağını, bu tartışmaların alandaki genç araştırmacılara yol gösterici olacağına inandığını dile getirdi.
Trakya Üniversitesi Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen de çalıştaya 38 üniversiteden toplam 82 bilim adamının katıldığını ve bunlardan 9 tanesinin yurt dışından geldiğini söyledi.
Balkan coğrafyasının, Türkoloji araştırmaları için en az Anadolu kadar, Türkistan kadar önemli olduğunu anlatan Gülşen, çalıştaydaki bildirilerin yüzde 50’sinin balkanlar üzerinde yapılmasından mutluluk duyduğunu kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz