TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Başkanı Şahin Yeter, buğday hasadının başlamasına rağmen alım fiyatının açıklanmamasının üretici ve tüketici açısından olumsuz bir durum olduğunu söyledi.
ZMO Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, gübre fiyatlarının 2002- 2011 yılı arasında ortalama 4 kata yakın değişim gösterirken buğday fiyatının 1,7 kat arttığına dikkat çekti.
Şahin Yeter şu görüşlere yer verdi: “Adana birçok üründe olduğu gibi buğdayında ilk hasat edildiği bölgedir. Buğday hasadının başlamasına rağmen hala alım fiyatının açıklanmaması üretici ve tüketici açısından olumsuz bir durumdur. Ülkemiz buğday üretiminin yüzde 6-7 gibi önemli bir miktarını üreten Adana aynı zamanda ilk buğday hasadının yapılmasından dolayı buğday piyasasına yön vermesi ve fiyatı oluşturması gibi önemli bir işlev görmektedir. Ülke genelinde yağışlı bir yıl geçmesi buğday verimini artıracak, dolayısı ile rekolte yüksek olacaktır.”
EKİM ALANLARI AZALDI
İzlenen yetersiz ve yanlış tarım politikaları sonucu son 10 yıl içinde işlenen tarım arazilerinin 25 milyon dekar azaldığını belirten Yeter, "Yani üreticiler üretim için yaptığı masrafı ürettiği ürünün geliri ile karşılayamaz olmuştur. Bundan dolayı üretimden vazgeçmiştir. Bu alanın 10 milyon dekarı ise buğday üretim alanıdır. Artan ülke nüfusuna karşın tarımsal üretim alanının daralması tarımın iyi yönetilmediğinin göstergesidir. Girdi fiyatlarının hızla yükselmesine rağmen çiftçinin ürettiği ürün aynı oranda değer kazanmamış, üreticiler zor şartlarda üretim yapmak zorunda kalmışlardır." ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz