Romanyalı kozmonot Dorin Dumitru Prunariu, 3-9 Temmuz 2011 arasında düzenlenen Uluslararası Yaz Kampı Programı’nın özel konuğu olarak İzmir Uzay Kampı Türkiye’ye geldi.
Uzaya giden ilk Romanyalı olan Prunariu, bilgi ve deneyimlerini özel bir sunumla öğrencilere aktardı. Türkiye’nin yanısıra ABD, Yunanistan ve Avusturya’dan gelen 155 katılımcıyla buluşan Prunariu, “Uzay Kampı Türkiye’de dostlarımla ve öğrencilerle buluşup tecrübelerimi anlatmaktan çok mutluyum.” dedi. Salyut 6 ile 1981 yılında uzaya giderek yörüngede geçirdiği sekiz gün boyunca psikoloji, tıp, mühendislik ve astrofizikle ilgili araştırmalar yapan kozmonot Prunariu’nun sunumu ilgiyle seyredildi.
Uzayla ilgili unutamadığı hatırasının bir an değil, sekiz günlük uçuş tecrübesinin tamamı olduğunu belirten Dorin Dumitru Prunariu, “Uzaya giden herkes için en unutulmaz tecrübe, ilk gittiğiniz andır. Dört sene boyunca eğitim aldım ve fırlatılacağımız günü sabırsızlıkla bekledim. Roketin fırlatılmasıyla hissetiğimiz sarsıntı, 9 dakikalık fırlatılış yolculuğu ve ardından yerçekimsiz ortamda bulunmanın şaşırtan etkisi, en çok etkilendiğim anlardı. Uzayda metabolizmanın değişmesi ve yerçekimsizliğe adapte olması... Baştan sona bütün uçuş çok heyecanlıydı.” şeklinde konuştu.
Uzayla ilgili güncel çalışmalara da değinen kozmonot Prunariu, “Dünyanın manyetik alanının insanlar üzerindeki etkisiyle ilgili tıbbi ve psikolojik araştırmalarımız, yeni hedef olan Mars’a insanlı uçuş çalışmalarına da katkıda bulunacaktır. NASA’nın fırlatacağı son uzay mekiğinden sonra ABD ve Rusya, uzay çalışmalarını Rus roketleriyle sürdürecek. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki çalışmalar daha yoğun olarak devam edecek.” dedi.
Ülkesi Romanya’da, uzay çalışmalarının Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütüldüğü Uzayın Barışçıl Kullanımı BM Komitesi'nin başkanlığını yürüten Prunariu, konumu gereği Türkiye’deki uzay çalışmalarını da yakından takip ettiğini, birçok bilimadamıyla tanıştığını ve çalışmaları konusunda görüşme fırsatı bulduğunu söyledi. Türkiye’nin özel sektörde uzay çalışmalarını çok büyük hızla ve tempoyla yürüttüğünü, yakın zamanda daha büyük başarılara imza atacağına inandığını sözlerine ekledi.
Uluslararası Yaz Kampı Programı’na katılan öğrenciler de bir kozmonotla yüz yüze görüşme fırsatını yakalamanın yanısıra uzay simülatörlerini kullanarak uygulamalı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitimi alıyor. Teleskopla gökyüzü gözlemi, uzay mekiği uçuş görevi, roket fırlatılması, dans ve kültür paylaşım geceleri gibi birçok bilimsel ve sosyal etkinliğe katılılıyorlar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz