YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar: Sıcaklara dikkat

Son günlerde hava sıcaklığındaki artışlar başta sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu olmak üzere adına ‘sıcak acilleri’...

Son günlerde hava sıcaklığındaki artışlar başta sıcak çarpması, sıcak yorgunluğu olmak üzere adına ‘sıcak acilleri’ denilen birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor. Uzmanlar, yaşlı, güçsüz, kronik hastalığı olanlar, alkolikler, çocuklar ve hamilelerin dikkatli olması uyarısında bulunuyor.

Dâhiliye Uzmanı Dr. Önder Akkaya, sıcak acillerinin vücudun ısı merkezinde hasara yol açtığını belirterek, bunlar içerisinde en önemlisinin sıcak çarpması olduğunu ifade etti. Sıcak çarpmalarında vücut ısısının tehlikeli olarak arttığını belirten Akkaya, "Isı düzenleyici mekanizmanın bozulması sonucunda vücut ısısı tehlikeli şekilde yükselir. 40,6 dereceye kadar ulaşan ısı, beyin hücreleri ve kan damarları başa olmak üzere hücrelerde hasara neden olur." dedi.

YAŞLILAR, HAMİLE BAYANLAR VE ÇOCUKLAR DİKKAT!
Akkaya, ağır, hazmı güç gıdalar yerine, meyve sebze ağırlıklı gıdaların tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle yaşlıların ve kalp hastalarının sıcak havalara dikkat etmesinin önemli olduğunu bildiren Önder Akkaya, “Bol sıvı tüketilmeli, öte yandan kıyafet seçimi de önemli. Açık renk ve pamuklu giysiler seçilmelidir. Ayrıca, öğle saatleri gibi günün sıcak saatlerinde kalp hastaları mümkünse dışarı çıkmamalı." diye konuştu.
Dr. Akkaya, sıcaklığın 32 derece, nemin ise yüzde 60’ın üzerinde olduğu durumlarda görülen sıcaklık sendromlarının yaşlılarda, damar setliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında, alkoliklerde ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlandığını söyledi.

SICAK ÇARPMASININ ÇEŞİTLERİ
Akkaya, sıcak çarpmalarının ikiye ayrıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Sıcak çarpması, etkilediği farklı gruplar nedeniyle ikiye ayrılabilir. Bunlardan klasik (pasif) sıcak çarpması: Genellikle sıcak hava dalgalarında görülür. Çok yaşlı, çok genç veya güçsüz kişiler, kronik hastalığı olanlar (diabet, kalp yetmezliği vs), alkolikler, diüretik ve trankilizan kullananlar etkilenirler. Sıcak havanın etkisiyle meydana gelen aşırı terleme ve dehidratasyon sonucunda klasik sıcak çarpması görülür. İkinci çeşit sıcak çarpması egzersize bağlı sıcak çarpmasıdır. Genellikle genç ve sağlıklı kişilerde (atlet, asker gibi) görülür. Aşırı sıcak ve nemli havada egzersiz yapıldığında, özellikle dış ortamın ısısı vücut ısısına yaklaşmış ve nem oranı yüzde 60 civarında seyrediyorsa sıcak çarpması meydana gelir."

BELİRTİLER VE YAPILMASI GEREKENLER
Akkaya, sıcak çarpmasının belirtilerini şöyle sıraladı: "Sıcak çarpması sonucunda kişide zihin karışıklığı, (konfüzyon), huzursuzluk, taşkınlık (deliryum), koma, hızlı değişen nabız, hızlı solunum ve 40,6 derecenin üzerinde vücut ısısı gibi belirtiler baş gösterir. Hastanın soluk yolunun açıklığı ve devamlılığı sağlanmalı ve oksijen verilmeli. Oksijen hastanın durumuna göre ayarlanabilirse de yüksek yoğunlukta ve geri dönüşsüz maske ile verilmesi uygundur. Hasta, serin ve gölgelik bir ortama alınır. Üzerindeki giysiler çıkartılır. Başı yükseltilir. Bilinci kapalı ise yan yatar pozisyon verilir. Hasta acilen ve hızla soğutulur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler