YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar uyardı: ‘Serinleyelim’ derken klima mağduru olmayın

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle artış gösteren nemli hava, klimayı ev ve ofislerde vazgeçilmez...

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle artış gösteren nemli hava, klimayı ev ve ofislerde vazgeçilmez kılıyor. Uzmanlar klimalı ortamlarda serinlemeye çalışan vatandaşların, bazı sağlık sorunlarıyla da karşılaşabileceği uyarısında bulundu.
Yaz ayları ile birlikte Türkiye'de etkili olan aşırı sıcaklar, vatandaşların klimaya ilgisini arttırdı. Serinlemek adına kullanılan klimalar dikkatli kullanılmadığı takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, klimaların yoğun olarak kullanıldığı bu günlerde ateş ve öksürük şikâyeti olanları uyardı.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, solunum yolu hastalıklarından kas tutulmalarına kadar birçok rahatsızlığa neden olan klimaların bilinçsiz kullanılması ciddi hastalıklara davetiye çıkardığı belirtildi. Bu hastalıkların başında; gribal enfeksiyonlar ve zatürre olduğunun vurgulandığı açıklamada, zatürrenin klimalar yoluyla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülen ve çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırıldığını kaydetti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürrenin, havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan şeklini ‘Legionella Pnömonisi’ olarak adlandırılıyor. Bu hastalık ilk kez, 1976 senesinde Pensilvanya lejyonerlerinin yaptıkları bir toplantıda bulunan kişilerde görülmüş ve toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Hastalığın tanınması ile birlikte, bu zatürre tipinin, alışılagelmiş yüksek ateş, öksürük, balgam gibi bulguların görüldüğü tipik zatürreden farklı olduğu anlaşılmıştır. Hastalığa neden olan, Legionella Pneumophilia denen bir bakteridir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda kolonize olmakta ve buradan ortam havasına dağılmaktadır. Büyük otel ve iş yerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personelleri riskli grupları oluşturuyor. Bu arada bakteriyi alan kişinin vücut direnci de çok önemli. Şeker hastaları, sık alkol alan kişiler, yaşlılar, bebekler, kortizon tedavisi altında olanlar, kemoterapi görenler, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalıklarına sahip kişilerde hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır.”
Klimaların yoğun olarak kullanıldığı bu günlerde ateş ve öksürük şikayeti olan kişilerin bu bulguların basit bir gribal enfeksiyon olmayıp, zatürre başlangıcı da olabileceğini akılda bulundurması ve hakime başvurması gerektiğine dikkat çekildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler