YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Van’daki yeni okullar için ilk harç atıldı

Türkiye’nin dört bir yanından hayırsever işadamları, sanatçılar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları Vanlı çocukların eğitimi...

Türkiye’nin dört bir yanından hayırsever işadamları, sanatçılar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları Vanlı çocukların eğitimi için bir araya geldi. Hayırseverlerle tek tek protokol imzalayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Van’da yükselecek yeni, güvenli ve konforlu okullar, spor salonları, pansiyonlar, öğretmen evler için ilk harcı burada atıyoruz." dedi.
Çelik konstrüksiyon sistemiyle yapılacak yeni okullara, hayırseverlerin isimleri verilecek. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van’da okul, derslik, spor salonu, öğretmen evi ve çeşitli tesisler yaptıracak hayırseverlerle protokol imzaladı. Protokol öncesinde konuşan Bakan Dinçer, Van depreminde yaşanan yıkımda tek tesellinin herkesin kenetlenerek elinden ne geleni yapmak için seferber olması olduğunu söyledi. Dinçer, "Bir an evvel yaraları sarmak, bir an evvel konutlar, okullar inşa ederek Van ilimizi imar etmek, vatandaşlarımızın her türlü sıkıntısına çare olmak için herkes elbirliğiyle çalışıyor. Bu süreçte birçok hayırsever, birçok kurum ve kuruluş da Van’ın yaralarını sarmak, yeniden ayağa kalkma sürecinde destek olmak için eğitim alanında neler yapabileceklerini kamuoyuna beyan etmişler, sözler vermişlerdi. Şimdi bu sözün peşinden giderek, hep birlikte eyleme geçmek için bir protokolle ilk adımımızı atıyoruz. Bir anlamda, Van ilimizde yükselecek yeni, konforlu ve güvenli okullar için, spor salonları ve pansiyonlar için, öğretmenevi için ilk harcı burada koyuyoruz." diye konuştu.

"TEK TAŞ DUVAR OLMAZ"
‘Tek taş duvar olmaz’ sözünü hatırlatan Dinçer, "Bizler nerede bir insan yardıma muhtaçsa ona el uzatmanın bir insanlık borcu olduğunu yüreğinde hisseden bir geleneğe, büyük ve köklü bir kültürel mirasa sahibiz. Yaşadığımız her felakette bir olma, birlik olma arzusunun, yardımlaşma ve dayanışma duygumuzun bizi ayağa kaldırdığını görmekteyiz. Kuşkusuz bu büyük acının yaralarını da hep birlikte sarıp, yeniden güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz." dedi.
Bir daha ihmal ve bilgisizlikten kaynaklanan yıkımlar yaşamamak için yaşanan acı tecrübeden gerekli derslerin çıkarılacağını söyleyen Dinçer, "Eğitime daha fazla önem vererek insanca yaşamanın imkânlarını çoğaltacağız. Kısacası insana ve eğitime daha çok yatırım yapacağız. Bölgeler arasında, okullarımız arasında, çocuklarımız arasında eğitime erişim ve kalite açısından en küçük bir fark kalmayıncaya kadar bu çabamızı sürdüreceğiz." diye konuştu.
Eğitim alanında uzun yıllara dayanan kökleşmiş sorunlar bulunduğunu dile getiren Dinçer, "Bunların çözümü sadece büyük maddi kaynakları değil aynı zamanda bir zihniyet değişimini de gerektirmektedir." dedi.
Son on yılda eğitime yapılan yatırımlar ve hayata geçirilen projelerle sorunların çözümü yolunda önemli mesafeler kat edildiğini belirten Dinçer, şöyle devam etti: "Ama eğitime ilişkin temel problemlerini halletmiş bir Türkiye hayalini gerçekleştirmek için, birçok alanda daha hızlı ve daha büyük adımlar atmalıyız. Kız çocuklarımızın eğitimin her düzeyinde okullaşması, engelli çocuklarımızın eğitime erişimleri, okul öncesi ve ortaöğretimde yüzde 100 okullaşma, mesleki eğitimin kalitesi, bölgelerarası farklılıklar gibi birçok sorun alanının yanında, asıl temel meselemiz eğitime aktardığımız kaynakların çocuklarımızın nitelikli bireyler olarak yetişmesinin üzerindeki etkisinin arzu ettiğimiz düzeyde olmamasıdır."

"VAN’DA 4 BİNE YAKIN EK DERSLİK İHTİYACI BULUNUYOR"
Çok uzun yıllar boyunca eğitime ayrılan kısıtlı kaynakların çoğunlukla fiziki alt yapının güçlendirilmesine harcandığını söyleyen Dinçer, "Son dokuz yılda ise eğitime ayrılan rekor bütçe ile bu geç kalmış adımların telafisi yolunda önemli adımlar atıldı. Van ilimizden örnek verecek olursak, 2002 yılı sonunda derslik sayısı 3 bin 542 iken, 2003-2011 yılları arasında tam 3 bin 596 yeni dersliğin yapımı tamamlandı. Yaklaşık olarak ikiye katlandı. Buna rağmen Van ilimizin depremden önceki derslik ihtiyacı; her dersliğin 30 öğrenciden oluşması ve tekli eğitime geçilmesi durumunda ilköğretimde bin 530, ortaöğretimde ise 380’dir. Bu da ülkemizdeki derslik ihtiyacının yüzde 2’sine karşılık geliyordu. Depremden sonra teknik heyetin yaptığı incelemeler sonucunda bin 939 dersliğimizin hasar gördüğünü de buradan hatırlatmak isterim. Böylece aşağı yukarı 4 bine yakın ek derslik ihtiyacı hala Van’da devam ediyor." şeklinde konuştu.

"YIKILAN OKULLARI ÇELİK KONSTRÜKSİYON SİSTEMİ İLE YENİDEN YÜKSELTECEĞİZ"
Depremde kimi dersliklerin hasar gördüğünü, kimilerinin ise tamamen yıkıldığını hatırlatan Dinçer, "Ama ormanlarda nasıl her kesilen ya da yaşlanan ağacın yerine yeni filizler, yeni fidanlar dikiliyorsa, biz de depremde yıkılan okullarımızı çelik konstrüksiyon sistemiyle yeniden yükselteceğiz. İnşa edilecek okullarımıza hayırseverlerimizin adı verilecek; bunun yanında gerektiğinde okulun fiziki kapasitesi de hayırseverlerimiz tarafından büyütülebilecektir. Ama biz hayırseverlerimizin katkısının bununla kalmaması gerektiğini, farklı sosyal sorumluluk projeleriyle çocuklarımızla ilgilenmeyi, onlara destek olmayı sürdürmelerini diliyoruz." dedi.
Konuşmasında Van’ın eğitime ilişkin göstergelerine de dikkat çeken Dinçer, şöyle devam etti: "2003 yılında Van ilimizde 100 çocuktan 3’u okulöncesi eğitimden yararlanıyorken, bugün okulöncesinde okullaşma oranı yüzde 52’ye çıktı. Hedefimiz yüzde 100’e çıkması. Kız çocuklarımızın ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 94’e, ortaöğretimde yüzde 29’a yükselmiş olması da memnuniyet verici gelişmelerdir… Ama bardağın boş tarafına baktığımızda eğitim-öğretimin dışında kalan her çocuğumuz devlet olarak, tek tek bireyler olarak, anne-babalar olarak, bizlere sorumluluğumuzu bir kez daha hatırlatmaktadır."

2 BİN 500 DEPREMZEDE ÖĞRENCİ DERSHANELERE ÜCRETSİZ KAYIT YAPTIRDI
Van’daki öğrencilerin yüzde 20’sinin geçici olarak başka illerde misafir öğrenci olarak eğitim-öğretimlerini sürdürdüğünü söyleyen Dinçer, “2 bin 500 öğrencimizin, gittikleri illerde sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle dershanelere ücretsiz olarak kayıtlarının yapanıldığını da bu vesileyle söylemek isterim. Bu elbette geçici bir çözüm. Onlar eğitimlerini sürdürürken, biz burada kalıcı çözümler için çalışacağız ve hep birlikte çok daha konforlu, çok daha güvenli eğitim ortamları oluşturacağız.” diye konuştu.
Dinçer, imzalanan protokollerin, paylaşıldıkça azalacak bir acıya merhem olacağını; birlik ve beraberliğin, kardeşliğin sembolü olacağını vurguladı.
Dinçer konuşmasının ardından aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bartın Valiliği, İzmir Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, Kulüpler Birliği, Milli Eğitim Vakfı, UNICEF, yapımcı Acun Ilıcalı gibi 30’un üzerinde hayırsever sanatçı, belediye, ticaret odası, iş adamı, şirket, banka ve sivil toplum kuruluşu ile protokol imzaladı. Dinçer, hayırseverlere bir de teşekkür belgesi sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler