Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Tamer Bakalım, varisin kadınlarda erkeklerden 4 kat fazla görüldüğünü belirtti.
Varis toplardamarların genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması olarak tanımlandığını kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Tamer Bakalım, özellikle uzun süre ayakta kalan ya da uzun süre oturarak çalışanların risk altında olduğunu belirtti. Varisin yetişkin nüfusun yüzde 15-20'sini etkilediğini, kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görüldüğünü ve ailesel geçiş oranı yüzde 50'den fazla olduğunu belirten Op. Dr. Tamer Bakalım, varisin gebelik, obezite, duruş bozuklukları, kabızlık, doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabildiğini söyledi.
EN YAYGIN BELİRTİLER
Hastaların en yaygın belirtilerin bacaklarının görüntüsünün bozulması, uzun süre ayakta kalmaya bağlı oluşan bacak ağrısı, bacaklarda ağırlaşma ve geceleri bacaklarda hissedilen kramplar olduğunu ifade eden Op. Dr. Tamer Bakalım, şunları söyledi:
"Bacak varislerinde kronik ayak bileği şişliği, cilt bozuklukları ve bacak ülserleri gelişebilir. Uzun süre ayakta durma veya obezite (şişmanlık) tüm bacak varis etkilerinin daha da artmasına neden olur. Varis ayrıca ağrı ve dolgunluk hissi, ayak tabanlarında yanma, kaşıntı, ayak bileğinde şişme, gece krampları, kanamalar, cilt değişiklikleri ve açık yaralara neden olur. Varis tedavisinde amaç, yaşam kalitesini artırmaktır. Hastalık genellikle iyi huylu seyir gösterdiğinden hastaların çoğu ameliyat edilmez. Büyük varisleri olan hastalarda, kanama veya bacak ülseri gibi durumlar gelişirse, cerrahi tedavi yöntemleri kaçınılmazdır. Varise neden olan etkenler ortadan kaldırılmadıkça belli bir süre sonra hastalık tekrarlayabilir."
VARİSTEN KORUNMANIN YOLLARI
Op. Dr. Tamer Bakalım, varisten korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Bol bol hareket edin. Yürüme, yüzme, bisiklet, gibi sürekliliği olan hareketleri tercih edin. Yaz aylarında uzun süreli güneş banyolarından kaçının. Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Gün içerisinde birkaç kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır. Soğuk suyla bacaklara duş yapın. Cilde uygulanan soğuk su kanın kalbe dönüşünü hızlandırır. Bol giysileri tercih edin.Topuk yüksekliği 5 santimetreden fazla olan ayakkabıları tercih edin.Beslenmenize dikkat edin, günde en az iki litre sıvı tüketin ve sigara içmeyin. Varis çorabınızı düzenli giyin.Varisleriniz varsa veya varise ait şikayetleriniz varsa mutlaka damar cerrahına başvurun. "
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz