Hürriyet Gazetecilik ve Matbacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, 2012 yılına ilişkin kriz kaygılarıyla ilgili soruya, "Krizden o kadar etkilenmeyeceğiz." cevabını verdi. Sabancı, İzmir Ticaret Borsası (İTB)'nın 120. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen söyleşiden sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.
Avrupa'da 2012 yılına ilişkin kriz kaygılarına ilişkin bir soruya karşılık, Türkiye'nin oradaki gibi bir kriz geçirmeyeceğine inadığını belirterek, "Yanıbaşımızda bir kriz var. Bundan etkilenebiliriz ama umarım ki o kadar etkilenmeyeceğiz, çünkü Türkiye'nin sistemi çok sağlam. Bankacılık sistemi, 10 yıl evvel ciddi bir düzenlemeye girdi. 2008 yılında da Sayın Başbakan, 'Teğet geçecek' dedi, o kadar hissetmedik. Umuyorum ki bu sağlam altyapıyla Türkiye, bu dönemi diğer ülkelerden daha rahat bir şekilde geçirir." dedi.
Sabancı, tutuklu gazetecilerle ilgili bir soru üzerine ise uzun tutukluluk sürelerinin bütün Türkiye'yi üzdüğünü, davaların bir an önce görülmesi gerektiğini söyledi.
Anadolu Ajansı'nın, gazeteciliğe yönelik özel bir akademi kurması projesiyle ilgili soruyu da cevaplayan Sabancı, çok olumlu karşıladığını, geleneksel medya anlayışını terketmeden sosyal medya başta olmak üzere yeni medyayı etkin ve doğru biçimde kullanmak için eğitimler verilmesi gerektiğini, Hürriyet içinde kendilerinin de bu eğitimlere önem verdiklerini ifade etti. Hürriyet A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, İzmir iş dünyasıyla buluşmasında yeni medya düzeninin meydana getirdiği değişimi anlatarak, manşetlerin okuyucularla birlikte atıldığını söyledi.
İTB'nin 120. yıl kutlamaları çerçevesinde düzenlenen söyleşide İzmir'in iş, siyaset ve medya dünyasının önemli simalarıyla biraraya gelen Vuslat Doğan Sabancı, ağırlıklı olarak yeni medya düzeniyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'ün de katıldığı toplantıda Sabancı, kitle iletişiminin gazetenin yanısıra medya kavramıyla tarif edilmesiyle birlikte yeni medya düzeninden de söz edildiğine dikkat çekti. Sabancı, internetin çağın yeni medya düzeninin birinci gerçeğini anlattığını belirtti. Kanadalı bilimadamı McLuhan'ın, “Medya mesajın kendisidir” tezini hatırlatan Sabancı, o zaman bu sözleri anlayan insan sayısının, dijital devrimin henüz kurumlaşmaması sebebiyle çok az olduğunu vurguladı: "Aradan geçen yarım asır bize, bu basit cümlenin aslında E=mxc2 kadar önemli bir formül olduğunu gösterdi. Yeni medya yeni bir mesajdı, yeni bir hayat tarzıydı. Yepyeni ilişkiler döneminin açılışıydı.” diye konuştu. Dünyanın artık manşeti koyan gazetecilerle onu okuyanlar gibi tek yönlü ve basit bir ilişkiden ibaret olmadığını savunan Sabancı, “Bugün Hürriyet web sitesinin manşetlerini, sadece gazeteciler atmıyor. Bir yandan okurlar, attıkları mesajlar ve sosyal medyada oluşturdukları haberlerle gündemin oluşmasına katkıda bulunuyor. En az bunun kadar önemli bir başka etkileri de haber okuma eylemini manşet belirleyici hale dönüştürmeleridir.” dedi.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli de yaptığı konuşmada değişime dikkat çekti: "Türkiye'de kâğıda basılmış son gazetenin, 2036 yılında matbaadan çıkacağı tahmin ediliyor. Biz belki de gazeteyi, mürekkebi elimize bulaşarak okuma şansı elde eden son kuşak olarak kalacağız.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz