YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yazma Eserler Kütüphanesi İl Müdürü Selahattin Durgun:

Yazma Eserler Kütüphanesi İl Müdürü Selahattin Durgun, kentin tarihi hafızası olan yazma ve nadir eserlerin,...

Yazma Eserler Kütüphanesi İl Müdürü Selahattin Durgun, kentin tarihi hafızası olan yazma ve nadir eserlerin, çalışmaların tamamlanmasının ardından araştırmacıların hizmetine açılacağını söyledi.

Ülke genelinde açılan 17 Yazma Eserler Kütüphanesi'nden birinin de Erzurum'da kurulduğunu belirten Selahattin Durgun, hali hazırda yaklaşık bin adet yazma ve 5 binin üzerinde nadir basma eserin bulunduğunu kaydetti.

Kültürel mirasın önemli ürünleri olan el yazması ve nadir eserlerin tarih, din, dil, felsefe, coğrafya, astroloji ve fen bilimleri gibi çeşitli konularda, yazıldığı dönem ve yere ait temel bilgileri bünyesinde toplayan bilim ve sanat dünyasının ilk elden kaynakları niteliğinde olduğunu ifade eden Durgun, "Ülkemizde en eskileri 10'uncu yüzyıla kadar tarihlendirilebilen yazma ve nadir eserler, yaklaşık 900 yıllık bir tarihin sayfalarını gözler önüne sermektedirler. Çoğunlukla Selçuklu ve Osmanlı imparatorluğu dönemlerinde meydana getirilen yazmalardan; Osmanlı İmparatorluğu'nun Asya'nın iç kesimlerinden Orta Avrupa'ya; Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası'nın en güney uçlarından, Ural Dağları'na kadar uzanan geniş coğrafyasında kullanılan dillerin etkisi görülmektedir. Mecellede şöyle bir kural geçmektedir: "Usule hâkim olamayan, esasa mahkum olur" düsturundan yola çıkarak çıtayı daima yüksek tutmak, tarihi vesikaları dış güçlerin olumsuz beyanlarına karşılık doğru bir şekilde izaha mümkün kılmak başlıca hedefimizdir. İlimizde mevcut ve koruma altında bulunan eserleri yönetmeliklerde belirtilen kurallar çerçevesinde kullanıcıların hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra koleksiyonu zenginleştirerek eserlere ilişkin bilimsel çalışmaları derlemek ve zenginleştirmek; eserlerin Yazma Eserler Kurumu Başkanlığınca belirlenen ilkeler çerçevesinde kataloglama, sınıflama ve bibliyografya çalışmalarını yürüterek veri tabanlarını oluşturup hizmete hazır hale getirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Kentte birçok insanın elinde yazma eserler bulunduğunu aktaran Durgun, "İl merkezi ve ilçelerden yazma ve nadir basma eserler getiriliyor. Bunları inceleyip şahıslara yazmalar hakkında bilgi veriyoruz. Eserlerin, Yazma Eserler Müdürlüğü'ne kazandırılması ile ilgili olarak Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda bu eserleri bağış veya Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı komisyonunun belirleyeceği ücret karşılığı alma durumu söz konusu" dedi.

Yazma Eserler Kütüphane Müdürlüğü'nün yeri konusundaki çalışmanın devam ettiğini dile getiren Durgun, "Birkaç alternatif üzerinde duruyoruz. Bu yerlerle ilgili olarak Genel Müdürlük ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Başkanlığımızın da görüşleri doğrultusunda en yakın zamanda binamızı temin edip yazma ve nadir basmalarımızı yeni binaya taşıyarak hizmetimize burada devam edeceğiz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler