Konya Ticaret Borsası’nda, yayımlanan mevzuat hükümleri hakkında yem sektörü temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla toplantı düzenlendi.
5996 sayılı ‘‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında yayımlanan mevzuat hükümleri hakkında sektör temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personelince bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Konya Ticaret Borsası Başkanı M.Uğur Kaleli, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alpaslan, KTB Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Eberdes, Konya Yem Sanayicileri Derneği Başkanı Celal Küçükçöğen ve sektör temsilcileri katıldı.
"SORUMLULUK ARTIK İŞLETMEYE AİT"
Yeni çıkan 5996 sayılı kanunun amacının, gıda güvenilirliğini, yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamak olduğunu dile getiren Konya Ticaret Borsası Başkanı M.Uğur Kaleli, “Bu kanun ile gıdada yeni bir dönem başlamıştır. Kanun, gıda ve yemin çiftlikten başlayarak nihai ürün haline gelene kadar, her safhasının kontrolünü esas almaktadır. Tarımsal üretimin insan gıdası ve yem olarak nihai ürün haline gelene kadar tüm süreçlerinin disiplin altına alınması açısından bu kanun çok geniş kapsamlıdır. Kanunla bitkisel üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin kullanımı, hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan veteriner ilaçlarının kullanımı, gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygun üretilmesi ve hayvan besini olan yemin kalite kriterlerine uygun üretimi gibi birçok husus düzenlenmiştir” diyerek sorumluluğun artık işletmelere ait olacağına dikkat çekti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alpaslan, Avrupa Birliği ile uyum çalışmalarına katkı yapacak olan kanunun sektör temsilcilerine daha iyi anlatılması için böyle toplantılara ihtiyaç duyuldukça yapacaklarını söyleyerek, bu konuda çalışmalarına ve denetimlerine İl Müdürlüğü olarak uzman personeli ile devam ettiklerini ifade etti.
"GÜVENİLİR YEM, GÜVENİLİR GIDA"
Konya’da faal 37 yem fabrikasının günlük 3 bin 200 ton yem üretim kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Konya Yem Sanayicileri Derneği Başkanı Celal Küçükçöğen, yeni kanunun bu açıdan Konya’yı çok ilgilendirdiğini belitti. Küçükçöğen, “Artık yeni bir döneme giriyoruz. Halk sağlığı açısından güvenilir gıda üretimi çok önemlidir. Dolayısıyla hayvanlara verilen yemlerin de elde edilecek nihai ürüne etkisi çoktur. Bu açıdan üretilecek yemlerin içeriği ve üretim koşulları önem taşımaktadır. Gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ve yem ile ilgili faaliyet gösteren işletmeciler, kendi faaliyet alanının her aşamasında bu Kanunda belirtilen şartları sağlamak ve bunu doğrulamakla yükümlüdür“ diyerek, sorumluluğu işletmeye geçtiği yeni kanunu sektör temsilcilerine anlatarak, yeni döneme hazırlanmalarını hızlandırmak istediklerini belirtti.
Toplantı kanunun temel esaslarını konu alan sunumlarla devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz