YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Yeni sistem eğitime ilaç olacak’

18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan 'kesintili ve kademeli' eğitim modelinin hayata geçirilmesi eğitim camiasında memnuniyetle...

‘Yeni sistem eğitime ilaç olacak’

18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan 'kesintili ve kademeli' eğitim modelinin hayata geçirilmesi eğitim camiasında memnuniyetle karşılandı.

Özel Gaziantep Güney Eğitim Kurumları Genel Müdürü Yaşar Narı, yeni sistemin eğitime nefes aldıracağını, esnek ve uygulanabilir bir program olduğunu ifade etti. Özellikle mesleki eğitimin canlandırılarak ülkenin ihtiyacı olan ara teknik eleman sıkıntısının çözüleceğini belirten Narı, ilk kademeden sonra yapılacak mesleki yönlendirmenin nitelikli eleman oluşumunu sağlayacağını vurguladı. Narı, sistemin faydalarını şu şekilde sıraladı; “I. kademe ile II. kademenin ayrı binalarda eğitim yapması 15 yaş çocukları ile 6-7 yaş çocuklarını ayıracağı için okullardaki şiddet azalacak. Diplomanın 12 yılın sonunda verilmesi eğitimi yarıda bırakmanın önüne geçecek. Teknik eleman ihtiyacı sona erecek.”

8 YILLIK EĞİTİM ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMLERİNE ZARAR VERDİ

Eğitimde 4+4+4 uygulamasının pedagojik ve bilimsel bir karar olduğunu kaydeden Narı, sözlerine şöyle devam etti: “Devam eden sistemde mesleki eğitime 15 yaşında başlanılabiliyor. Bu yaşlarda meslek öğrenmek imkânsızdır. Çıraklık yaşı diyebileceğimiz 10-12 yaş mesleki eğitimde esastır. Gençlerimizin meslek öğrenmede daha başarılı olması, seçimlerini özgürce yapabilmeleri, meslek liselerinin gelişmesi ve işletmelerin vasıflı eleman bulmasını kolaylaştırmak için mecburi eğitimde kesintili ve kademeli sisteme bir an önce geçilmelidir. Yaklaşık 15 yıldır uygulanan 8 yıllık kesintisiz eğitimin, farklı yaş gruplarındaki öğrencileri aynı bina içerisinde tutması çocukların sosyal, duygusal, psikolojik gelişimlerine zarar vermiştir. Aynı binada devam eden kesintisiz eğitimin öğrencilerin yetenek ve kişilik gelişimleri ile beraber akademik ve mesleki eğitimlerini de olumsuz etkilenmiştir. Bedensel olarak gelişmiş 15 yaşındaki çocuklar, 6 - 7 yaşındaki çocuklara, bahçede, kantinde, koridorlarda şiddet uygulayabiliyor. Aralarında büyük bedensel farklılıklar bulunan bu çocukları birbirinden ayırmak hem I. kademedeki öğrencilerin daha huzurlu bir ortamda eğitimlerini sürdürmelerine hem de II. kademedeki çocukların hayata daha çabuk hazırlanmalarına ve olgunlaşmalarına sebep olacaktır.”

12 YILLIK SÜREÇTE AİLELERE DAHA ÇOK MADDİ DESTEK SAĞLANMALI

Geçiş sürecinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Özel Gaziantep Güney Eğitim Kurumları Genel Müdürü Yaşar Narı, şu uyarıları yaptı: “Yeni eğitim döneminin başlamasına yaklaşık 7 ay kaldı bu süre içerisinde hızlı bir şekilde planlama yapılarak, fiziki donanım, öğretmen istihdamı, müfredat ve materyal hazırlıkları bitirilerek geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi sağlanmalı. Kalkınan ülkeler eğitimle kalkınıyor. Eğitimin artık okul, sınıf, sıra ve kara tahta ile sınırlı kalmadığı bir dünyada 12 yıllık zorunlu eğitime geçiş zaruridir. 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilirken hiçbir hazırlık ve altyapı da oluşturulmamış bir oldubitti ile sistem değişmişti. Şu anda en azından bir altyapı çalışması var. 12 yıllık zorunlu eğitimin milli eğitim sistemimize artı bir değer katacağı muhakkaktır. Destek olarak ücretsiz ders kitabı yetmez. Zorunlu eğitimde zorlanacak dar gelirli ailelerin çocukların bazı eğitim harcamalarının da devletçe karşılanması gerekmektedir. 12 yıllık süreç uzun bir dönem olduğu için pek çok aile maddi açıdan zorlanabilir. Bu süreçte özel okullar da desteklenerek ‘hizmet satın alma’ uygulaması ile devletin sırtındaki yükü hafifletmeliler.”

Okul idareciliklerinde performans sistemi uygulamasının başlatılmasına da değinen Narı, “Performansa dayalı demokratik eğitim yönetimine geçilmesi öğretmenlerin kendini geliştirerek görevde yükselmesine dolayısı ile yönetimde de kaliteye neden olacaktır. Çalışan, başarılı, yeniliğe açık, kendini geliştiren, vizyon sahibi, eğitim lideri yöneticilerinin iş başına getirilmesi 12 yıllık zorunlu eğitimin de başarılı olmasını sağlayacaktır.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler