Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırdığımız takdirde Türkiye'nin zaten 2023 hedeflerini yakalamaması gibi bir şey söz konusu olmayacak" dedi.
Çağlayan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Yeni Teşvik Sistemi Tanıtım Toplantısı ve Sivas İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de insanların 10 dakika sonrasını bilemeyeceği günlerden, geleceğine ümitle bakan, istikrarın yakalandığı bir döneme gelindiğini söyledi.
2012'den 2023'e giderken, hükümet olarak Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 12 yıl sonrasının hedeflerini çok net ortaya koyduklarını belirten Çağlayan, 2023'te ihracatı 500 milyar dolara, milli geliri ise 25 bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Bunları yapar mıyız- Evelallah bal gibi yaparız. Niye yaparız- Kuru kavaktan düdük çıkaran bir girişimci millete sahibiz de ondan. Bundan 9 yıl önce, 2002'de Türkiye'nin gayri safi milli hasıla rakamını hatırlıyor musunuz, 230 milyar dolardı. 772 milyar dolara çıkartmak, bu kadar lig atlatmak öyle ip atlamaya benzemez, öyle kolay bir iş değil. Bugün Avrupa ekonomisinin binde 8 küçüldüğü, Brezilya'nın sadece binde 8 büyüdüğü bir ortamda Türkiye 2012'nin ilk çeyreğinde Allah'a şükürler olsun yüzde 3.2 büyüdü. Yine 2002 yılında ihracatımız 36 milyar dolardı, şimdi 36 milyar doları 2 sektörümüz fazlasıyla yapıyor Allah'ımıza bin şükürler olsun. Biz 9 senede bunun üzerine 100 milyar dolar koyduk" diye konuştu.
Esnaf ve sanatkara verdikleri desteklere değinen Çağlayan, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yüzde 7-8 faizle borçlanmış olduğu böyle bir ortamda biz esnafımıza yüzde 5 faizle kredi veriyoruz. Helali hoş olsun" dedi.
Türkiye'nin daha da büyümesi ve gelişmesi için çaba sarf ettiklerini aktaran Çağlayan, "Hedef 100. yılda Türkiye'yi dünya şampiyonlar ligine koymak, bugün biz süper ligdeyiz ama şampiyonlar ligine gireceğiz" ifadelerini kullandı.
Yeni teşvik sistemi hakkında bilgi veren Çağlayan, özel sektörün yüzde 90'ından fazlasının bu teşvik sisteminden memnuniyetini ifade ettiğini söyledi.
Türk iş aleminin bütün hassasiyetlerini dikkate alıp bu teşvik sistemini hazırladıklarını belirten Çağlayan, "Herkes kendini bu teşvik sisteminin içinde buluyor" dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye için, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın olmazsa olmaz olduğunu, bu 4 zincirin birbirine halkalarla ne kadar sağlam bağlanırsa o kadar kuvvetli olacağını vurguladı.
Bu halkaları güçlendirecek bir anlayış içine girdiklerini anlatan Çağlayan, "Yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırdığımız takdirde, Türkiye'nin zaten 2023 hedeflerini yakalamaması gibi bir şey söz konusu olmayacak. Geçmişte yapılanları biraz daha farklılaştırarak yeni bir teşvik anlayışına geçtik" şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı çalışmasını yaptıklarını, Kalkınma Bakanlığı ile son 2 yılda 81 ili tek tek oya gibi incelediklerini ifade eden Çağlayan, yeni teşvik sistemi hazırlanırken bu 81 ilin 61 değişkende sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksinin belirlendiğini söyledi.
Yeni teşvik sisteminde Türkiye'yi iller bazında 6 bölgeye ayırdıklarını anlatan Çağlayan, iller arasında haksız rekabet oluşturmamak için gayret sarf ettiklerini, son derece objektif ve ölçülebilir değerlerle illerin olduğu bölgeleri belirlediklerini bildirdi.
Ödüle hak kazansın kazanmasın, "üretimde ben de varım" diyen tüm ihracatçıları, sanayicileri, esnafı tebrik eden Çağlayan, "Güçlü Türkiye, güçlü ekonomiyle olur diyoruz, inşallah güçlü Sivas'la olacak" dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin, değeri her gün artan ve her gün fazlasıyla gelişen bir ülke olma yolunda yoğun gayret sarf ettiğini aktararak, "İnşallah yapmış olduğumuz bu teşvik sistemi ülkemize, yatırımcıya, üretime, istihdama ve ihracata çok önemli kazanımlar getirecektir. Ülkemiz inşallah hep birlikte yapmış olduğu bu yatırımlarla dünyanın en önemli ülkeleri arasına girme yolunda mesafe kat ettiği bir ortamda bunu daha çabuk gerçekleştirecektir" diye konuştu.
-Milli Savunma Bakanı Yılmaz-
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Bakan Çağlayan için "Kendisi ekonomimizin doktorudur. Hem de sınır tanımayan doktorlardan" ifadelerini kullandı.
İş adamlarına "Bizde bir söz vardır, 'iyi olacak hastanın ayağına doktor gelir' diye. Doktorunuz geldi" diyen Yılmaz, Çağlayan'ın yeni teşvik sistemi hakkında yatırımcıları bilgilendirmesinin önemine dikkati çekti.
Yılmaz, geçen yıl 135 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını belirterek, "Sayın Bakanımızın ifadesiyle bu rekor, ihracatın gül bahçesinde değil, siyasal ve ekonomik buhranlarla sarsılan, rekabetin had safhaya ulaştığı, barut fıçısına dönmüş kritik coğrafyalara ihracat yapanların eseri. Bu eserde Sivas'lı hemşehrilerimin az da olsa payı vardır. Amacımız ne- Sivas'lı hemşehrilerimizin payını artırmak" diye konuştu.
Global ekonomik krize rağmen Türkiye'nin ihracatının arttığını, Türkiye'nin ekonomik olarak büyüdüğünü belirten Yılmaz, "Son 10 yılda Türkiye'nin ihracatı 4 kat arttı" dedi.
Sivas'ın ihracat rakamlarına da değinen Yılmaz, 2002'de 8 milyon dolar ihracat yapan kentin, şimdi ise 75 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi.
Bakan Yılmaz, Sivas'ın ihracatının son 10 yılda 9-10 kat arttığını, Türkiye'nin 2023 yılında ihracat hedefinin 500 milyar dolar, Sivas'ın ise 1 milyar dolar olduğunu belirterek, aynı hızla devam edilirse bu hedefin yakalanılacağını ifade etti.
Yeni teşvik sisteminin önemine dikkati çeken Yılmaz, "Yeni teşvik sistemi bu hedefe ulaşmak için atılan en önemli adımlardan biri. Türkiye'nin her bölgesinin yararlanabileceği bir teşvik sistemi getirildi. Bu teşvik sisteminin başarısı bizi 2023 hedeflerine ulaştıracaktır. İstikrar sürerse, inanıyorum ki 2023'de 2 trilyon dolar milli gelir hedefimizi de yakalarız. Çalışmak, üretmek ve tasarruf etmek temel ilkemiz. Bu ilkeleri hayata geçirdiğimizde Türkiye yükselen yıldız olmaya devam edecektir" diye konuştu.
Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, TSO Başkanı Osman Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal'ın da yeni teşvik sisteminin önemi ve Sivas'ın yatırım potansiyeli ile ilgili konuşmalar yaptığı toplantı, Sivas'ın 2010 ve 2011 yılı ihracat rekortmenlerine ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.
(Bitti)
Başmuhabir: Ahmet Ekici
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz