Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, üniversitelerdeki mesleki eğitimde reformunun kesinlikle şart olduğunu vurguladı.
Üniversitelerarası Kurul Toplantısı Şanlıurfa’da gerçekleşti. Toplantıya,70 rektör katıldı. Rektörlerin katıldığı toplantının açılışında konuşma yapan YÖK Başkanı Çetinsaya, 2012- 2023 Yökseköğretim stratejik tercihler çalışmasını slayt şeklinde anlattı. Açıköğretim öğrencileri ve örgün eğitim de eğitim gören öğrencilerin istatistiksel bilgilerini sunan Çetinsaya, açık öğretimin azaltılıp örgün öğretimdeki öğrencilerin arttırılması gerektiğini söyledi.
Mevcut 3.5 milyonluk üniversite öğrenci sayısının 2023’te 4.5 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Çetinsaya, konuşmasında nitelikli eğitim ve insan gücünün öneminin altını çizdi. arge araştırmalarının önü açılması gerektiğinin de altını çizen Çetinsaya, dokrota ve öğretim üyelerinin sayısının da hızla arttırılması gerektiğini vurguladı.
Çetinsaya, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Önlisans, lisans, yüksek lisans, ve doktorada farklı politikalar izlememiz gerekiyor. Mesleki eğitimde kesinlikle reform gerekiyor. Kaçınılmaz bir şey. Yaptığımız çalışmalar var. Kesinlikle doktora sayımızı 2-3 kat arttırmamız gerekiyor. Bazı üniversitelerde bazı branşlarda daha çok doktora vermemiz gerektiğini teşvik edilmeliyiz. Küresel ekonomide nitelikli eğitim, insan gücü ve araştırma olacak. Her manada araştırma geliştirilmeli. Bu anlamda binde 48’den binde 84’e çıktı arge harcamalarına ayırdığımız oran. Ama dünya ortalamaları ile karşılaştırdığımız zaman büyük sıçrama yapmamız lazım. Argenin önündeki engelleri kaldırmak önemli bir vazifemiz.”
2023 vizyon çalışmaları kapsamında önemli değişiklikler hedeflediklerini altını çizen Çetinsaya, “Öğretim üyelerinin Arge’ye engelleyen faktörleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. İlinin ve ülkenin ihtiyaçlarını gözeten bir üniversite anlayışımız, nitelikli araştırmacıları ülkeye çekebilmek vazifemiz. Doktora sonrası araştırmacı statüsünü oturtmak önemli. Performans ödülleri önemli. Kütüphane ve laboratuvar alt yapıları oldukça önemli. Ama burada kantarın topuzunu kaçırmamak lazım." dedi.
Hedeflere ulaşmak için akademik işgücüne ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Çetinsaya, “Bu vizyon için akademin işgücü lazım. İşte bu konuda ciddi sorunlar var. Akademisyenliğin cazibesinin arttırılması sorunu var. Akademisyen sayısı ciddi arttırılmalı. Hedefleri yakalamak için öğretim üyeleri sayısı arttırılmalı. Mevcut doktora sayımızı 3 kat çıkarmamız lazım. 4 bin doktora yaptırıyoruz. Bunun 12 binler seviyesine çıkması lazım.” ifadelerine yer verdi.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba da birer konuşma yaptı. Vali Güvenç, konuşmasında üniversitelerden beklentisini açık bir şekilde aktarırken Başkan Fakıbaba, müzakere sürecinde üniversitelere görev düştüğünü belirterek bölge olarak bu barışa duyulan ihtiyacın altını çizdi.
Kurul toplantısının öğleden sonra basına kapalı bir şekilde devam edeceği bildirildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz