YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yozgat’ta 93 Bin Dekar Hububat Alanı Süneye Karşı Ilaçlandı

Türkiye’nin önemli tahıl ambarlarından Yozgat’ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013 yılı süne...

Yozgat’ta 93 Bin Dekar Hububat Alanı Süneye Karşı Ilaçlandı

Türkiye’nin önemli tahıl ambarlarından Yozgat’ta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013 yılı süne mücadelesi programı kapsamında 13 ilçede 65 teknik personelle 366 köyde yürüttüğü sürvey mücadelesinde 2 milyon 564 bin 30 dekarlık alanda arazi taraması yaptı. Yapılan çalışmalarda 93 bin dekar ekili alan süneye karşı ilaçlandı.

Yozgat'ın coğrafi yapısı itibariyle bazı ilçelerinde hasat başlarken, diğer ilçelerde ise süne mücadele çalışması devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yeşilova köyünde devam eden süne ilaçlama çalışmasına katılarak, köy sakinlerini süne ve kımılın ürüne verdiği zararlar hakkında bilgi verdi. Özdemir, il genelinde yapılan arazi taraması sonucu 93 bin dekar hububat alanında kimyasal mücadele çalışması yapıldığını belirterek, "Bu mücadeledeki amacımız, çiftçilerimizin daha kaliteli ürün elde etmesi ve ürününü değerinde satması içindir. Süne ile mücadele çalışmaları aralık ayında başlıyor ve hasat mevsimine kısa bir süre kala tamamlanıyor. İnşallah biz de 2-3 haftaya kadar süne mücadelesi çalışmasını tamamlarız." dedi.

Yapılan taramalarda metrekarede 7 ve üzeri süne görüldüğünde, o alanlarda kimyasal mücadele yapılmasına karar verildiğini belirten Özdemir, "İl genelinde 93 bin dekarda kimyasal mücadele yapılması gerekiyor. Biz kimyasal mücadele yapılması gereken yerleri çiftçilerimize bildiriyoruz. Çiftçilerimiz de kendi imkanlarıyla bu alanları ilaçlıyor. İlaçlama yapılmazsa ürünün kalitesi düşüyor ve satılırken düşük fiyata satılıyor. Çiftçimizin emeği boşa gitmiş oluyor. Bu sebeple biz çiftçilerimizden, mücadele gereken yerlerde ilaçlama yapmalarını istiyoruz. Ekili alanların ilaçlamalardan daha az zarar görmesi için traktör lastiğinin ince olması gerekiyor. Bu kapsamda çiftçilerimize destek amacıyla aldığımız ince traktör lastiğini ilaçlamalarda kullanılması amacıyla çiftçilerimize biz veriyoruz. Şu anda Yeşilova köyümüzde yapılan ilaçlama çalışmasında çiftçimiz, müdürlüğümüzden aldığı ince teker lastikle ilaçlamalarını yapmaktadır. Ekiplerimizde yine gerekli kontrollerini sürdürmektedir." diye konuştu.

Özdemir, 2014 yılından itibaren il genelinde kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele yapılacağını kaydederek, "Bu yıl bazı yerlerde biyolojik mücadelemiz oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren müdürlüğümüzde oluşturacağımız birimle biyolojik mücadele yapılacak." şeklinde konuştu.

Yeşilova Köyü Muhtarı Abdulkadir Canbolat da Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin, köylerine gelerek ekili alanlarda süne ve kımıl tarama çalışması yaptıklarını söyledi. Canbolat, şöyle dedi: "Süne ve kımılın metrekarede 7'den fazla olduğunu tespit ettiler ve ilaçlama yapmamızı istediler. Biz de bugün tarlalarımızı ilaçlıyoruz. Traktörler ekili alana daha az zarar versin diye de ince tekerlek takıyoruz ve ilaçlamamızı yapıyoruz. İlaçlama yapılmazsa, süne buğdaya büyük oranda zarar veriyor ve satış yaparken çok düşük fiyata satıyoruz. Bu yüzden ilaçlamamızı başlattık.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler