Gebze Belediyesince, bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu" ikinci gün etkinlikleriyle devam etti.
Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi'nde düzenlenen oturumda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Daş, Fatih Sultan Mehmet'in kazandığı zaferlerle Osmanlı Devleti'ni bir "cihan devleti" haline getirdiğini söyledi.
Fatih'in, siyasi, askeri ve diplomasi alanında kazandığı başarıları, devletini geliştirmek için kullandığını ifade eden Daş, bu durumun onu, insanların gözünde kahraman haline getirdiğini kaydetti.
Daş, bunun iç ve dış çevreler tarafından Fatih Sultan Mehmet'in öldürülmesi için çalışmalar yapılmasına neden olduğuna dikkati çekerek, Fatih'e ilk suikast girişiminin Bizanslılar tarafından İstanbul'un fethinden sonra yapıldığını anlattı.
Venediklilerin, İstanbul'un fethinin ardından Balkanlarda ilerleyen Osmanlıları durdurmak istediğini belirten Daş, "Venedik, suikast siyasetini, en tehlikeli düşmanı olarak gördüğü Fatih Sultan Mehmet'e karşı uygulamıştır. Bu maksatla casuslar şebekesini harekete geçirerek Fatih'e yakın olanlardan yararlanmaya kalktığı gibi, senatoya sunulan Türk sultanını öldürmeyi hedefleyen teklif ve tutumları Venedik yönetimi değerlendirmek istemiştir. 1456-1479 arasında Franz Babinger'in ifadesiyle 14 kadar suikast teşebbüs ve planı, Venedik'in yönetim birimi olan '10'lar konseyi'nde görüşülerek, bu birimde bir takım kararlar alınmıştır" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Daş, Fatih'e karşı suikast girişimlerinin hem tasarı hem de eyleme dönüştürüldüğünü ifade ederek, 1464'ten sonra sağlığı bozulan Fatih Sultan Mehmet'e karşı suikast girişimlerinin devam ettiğini belirtti.
-"Fatih'in 11 hocası vardı"-
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Terzi de Osmanlı şehzadelerinin 5-6 yaşına geldikleri zaman, ulemanın padişah tarafından seçilerek şehzadeye hoca olarak tayin edildiğini söyledi.
Padişahların hocalarıyla yaptıkları ilmi sohbetlerle kendilerini geliştirdiklerini dile getiren Terzi, padişah hocalarının protokolde önemli bir yerinin olduğunu vurguladı.
Terzi, Fatih Sultan Mehmet'in, şehzadelik döneminde 4, padişahlık döneminde de 7 olmak üzere resmi olarak tayin edilmiş 11 hocasının bulunduğunu dile getirdi.
Fatih'in bilime büyük önem verdiğini ifade eden Terzi, Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'da yaptırdığı medreseleri teftiş ederek dersleri dinleyip ödüller verdiğini anlattı.
Muhabir: Kadir Yıldız
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz