Trabzon Valisi Recep Kızılcık, "Anayasamız, günümüzde var olan insan hakları ile uyum içinde, uluslararası belgelerde yer alan temel hak ve özgürlükleri tek tek saymış ve anayasal güvenceye kavuşturmuştur" dedi.
Vali Kızılcık, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, 1 Eylül 1939 tarihinde başlayıp, yaklaşık 70 milyon insanın yaşamını yitirmesi sonucu 15 Ağustos 1945 tarihinde sona eren 2. Dünya Savaşı'nda yaşanan vahşet ve olumsuzlukların bir daha yaşanmaması için 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Örgütü tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kabul edildiği belirtildi.
Vali Kızılcık, 10 Aralık gününün, o tarihten sonra her yıl tüm dünyada "Dünya İnsan Hakları Günü" olarak kutlandığını kaydederek, şöyle devam etti:
"İnsan hakları doğuştan var olan ve insanlar arasında dil, din, mezhep, ırk, renk, yaş, cinsiyet ayrımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk ve kardeşlik duygularını geliştirmek, insanın insan olması sebebiyle sahip olduğu hakların tümüdür. İnsan hakları kişiyi hür, onurlu ve özgür bir şekilde yaşatacak kurallar bütünüdür. Bugün İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi belgelerin birçok ülke tarafından kabul edilmesine rağmen dünyanın değişik yerlerinde devam eden savaşlarda, başta en temel hak olan yaşam hakkı olmak üzere birçok insan hakkı ihlalleri yaşanmaktadır. Yaşanan bu insan hakkı ihlalleri, yapılan kutlamaların göstermelik olduğu izlenimini uyandırmaktadır."
Türkiye'nin, baştan beri Birleşmiş Milletler Teşkilatının içinde yer alan bir devlet olarak insan hakları konusunda duyarlılığını, İnsan Hakları Bildirisi ve onu izleyen sözleşmelerde ifadesini bulan temel düşünceyi paylaştığını samimiyetle açığa vurduğunu anlatan Kızılcık, "Anayasamız, günümüzde var olan insan hakları ile uyum içinde, uluslararası belgelerde yer alan temel hak ve özgürlükleri tek tek saymış ve anayasal güvenceye kavuşturmuştur" dedi.
Kızılcık, 2004 yılında temel insan hakları ile ilgili uluslararası anlaşmaların ulusal kanunlara üstünlüğünü öngören hükmün Anayasanın 90. maddesine eklenmiştir ifade ederek, şöyle konuştu:
"Son olarak Türkiye'de insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek, şikayet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek, sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak, bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek, insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla 21 Haziran 2012 tarihinde 6332 sayılı Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu kabul edilerek ülkemizde kurumsal bir yapıya da kavuşturulmuştur. Daha güzel ve yaşanabilir bir dünya için tüm ülkeleri ve insanları, insan haklarına saygılı olmaya davet ederek, Dünya İnsan Hakları Günü'nü kutluyorum."
Muhabir: Asena Akçay
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz