TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi, düzenlediği ‘3. Ulusal Genç Eleştirmenler Çalıştayı’ ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen TED’li öğrencileri bir araya getirdi.
TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi'nin organizasyonunu ve ev sahipliğini yaptığı ‘3. Ulusal Genç Eleştirmenler Çalıştayı, 11 Mayıs 2013 tarihinde İncek Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Çalıştaya, TED Samsun, TED Ereğli, TED İstanbul, TED Aliğa okulları dışında ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Sanko Okulları ve Büyük Kolej'den 125 öğrenci katıldı. Çalıştay’ın açılışında konuşan TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Müdürü Aydın Ünal, “Bilgi, iletişim ve teknoloji çağı olarak nitelenen içinde bulunduğumuz çağa keşke edebiyat çağı da denebilse. Bilgi ve teknoloji, mekanikleşmeyi getirir, keşke onu edebiyat ile sanat ile geçebilsek” dedi.
TED Ankara Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Başkanı Ayşe Yıldız ise konuşmasına Atatürk'ün “Eğitimde kaybedilecek tek bir fert dahi yoktur" sözünü hatırlatarak başladı. Yıldız, çocuklarımızın bireysel varlıklarını ortaya çıkarma ve geliştirme çabamızda bize yol gösterenin edebiyat olduğunu anlatarak şöyle konuştu: “Sanatın insan kişiliğini geliştirme, algı düzeyini yükseltme ve insanın bireysel var oluşunu tamamlamadaki işlevini eleştirel bir bakış açısıyla okuyan, dinleyen, sorgulayan, düşünen gençler, ana dillerini belli bir yetkinlikte kullanarak tartışacak, yazınsal yapıtlara okur olarak bir değer katacaklardır.”
Konuşmaların ardından TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri, Moliere'nin "Bilgiç Kadınlar" adı oyunundan bir kesit sundu. Açılışın ardından tüm gün boyunca gençler, ayrı başlık ve oturumlarda, makale niteliğinde bildirilerle temellendirilmiş tartışmalar gerçekleştirdi. Öykü oturumunda Barış Bıçakçı’nın "Baharda Yine Geliriz" ve "Aramızdaki En Kısa Mesafe"; Roman oturumunda Mehmet Eroğlu’nun "Belleğin Kış Uykusu"; Tiyatro oturumunda Moliere'in Cimri, Hastalık Hastası, Bilgiç Kadınlar adlı yapıtları içerik ve anlatım teknikleri bağlamında incelediler. Şiir oturumunda Nazım Hikmet'in "Bütün Şiirleri" şiirsel söylem açısından tartışıldı. Çalıştay da Sinema- Edebiyat İlişkisi oturumunda, Barış Bıçakçı'nın "Bizim Büyük Çaresizliğimiz"; A.Huxley'in "Cesur Yeni Dünya", J.Austen'ın "Aşk ve Gurur" yapıtları, edebiyat-sinema-tiyatro açısından karşılaştırılmalı değerlendirildi.
Günün sonunda öğrenciler, tartıştıkları ve paylaştıkları konuları bir sunum halinde katılımcılara ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinden oluşan jüriye aktardı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda birinci olan Şiir Grubu’na ödülünü, TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Müdürü Aydın Ünal verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz