YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

6. Gastronomi Sempozyumu

Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği (TGYD) Başkanı Aydın Özdemir, turizmde bol kepçe devrinin bittiğini belirterek, misafir sayısına göre menü mühendisliği yaklaşımı

Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği (TGYD) Başkanı Aydın Özdemir, turizmde bol kepçe devrinin bittiğini belirterek, misafir sayısına göre menü mühendisliği yaklaşımı ile yemeklerin hazırlanması gerektiğini bildirdi.

  1. Gastronomi Sempozyumu, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Lake River Side Otel'de başladı.

    Sempozyum kapsamında düzenlenen "Turizm ve Gastronomi" panelinde konuşan TGYD Başkanı Aydın Özdemir, dünyanın azalan kaynakları düşünüldüğünde artık turizmde bol kepçe devrinin bittiğini kaydetti. Aydın Özdemir, turistik tesislerde yemeklerin hazırlanmasının elektrik tüketiminden iş gücüne kadar pek çok kayba neden olduğunu vurguladı. Özdemir, "Misafir sayısına göre menü mühendisliği yaklaşımı ile yemeklerin hazırlanması gerekiyor. Menü mühendisliği ile yaklaşıldığı takdirde her 4 kaptan birisi kesemizde kalarak bütçemize olumlu destek olacaktır" dedi.

    -"Otellerde terfiler standarda bağlanmalı"-

    Aydın Özdemir, otellerde terfilerin de bir standarda bağlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki turistik tesislerde çalışan yöneticiler terfi ettirilirken liyakata bakılmadığını da savunan Özdemir, şöyle konuştu:

    "Terfilerin, (O benim tanıdığım, iyi bildiğim, eskiden beri çalıştığım birisi) mantığıyla yapılmaması lazım. Terfiler bir sınav sistemi ile yapılmalı. Dolayısıyla eğitimli, belgeli, donanımlı kişilerin bu pozisyonlara gelmesi gerekir. Örneğin soğan soyarak işe başlayan bir kişi iki sene sonra pozisyon almış, 3 sene sonra başka pozisyon almış, bir bakmışsınız bir anda aşçıbaşı olmuş. İşe bellboy olarak girmiş, kısa zaman içerisinde genel müdür olmuş. Neye göre genel müdür olmuş- İş bilgisi ve yabancı dili yetersiz, donanımı yetersiz. Türkiye'nin Avrupa ve dünya ile yarıştığını düşündüğümüz zaman bunun bir sisteme bağlanması gerekiyor. Meslek bir belgeye ve standartlara bağlanmalı."

    "Meslekte yeterliyim, belgeliyim, sektörde öncelikliyim" sloganıyla bir proje yürüttüklerini belirten Özdemir, yiyecek içecek sektöründe herhangi bir mesleki belgesi olmayanlara eğitim vererek, belge almalarını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

    Sektörde herhangi bir turizm eğitimi almış personel oranının yüzde 40'ların altında olduğunu vurgulayan Aydın Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Sektörden beklentilerimiz, profesyonel yöneticilerle çalışmak ve onlara güvenmek. Çok iyi iş akışı ve görev tanımları yapmak, eğitimli personeli tercih etmek, çalışanlara kariyer planlaması yapmak, iş görenlerin kışın işsiz kalmamalarını sağlamak. Sektörde kaliteli hizmet veren tesislerin her türlü vergi yükünün düşürülerek ödüllendirilmesi, kalitesiz hizmet verenlerin de belgelerinin iptal edilmesi sisteminin oluşmasını arzu ediyoruz."

    Muhabir: Mustafa Taş / Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler