Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çıtır, tarafından yürütülen 2 ayrı bilimsel araştırma projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) destek almaya hak kazandı.
AGÜ'den yapılan açıklamaya göre, Çıtır-ın, LCD ekranların çözünürlüğünün arttırılmasına yönelik araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından, Güney Kore Ulusal Araştırma Vakfı (NRF) ile "İkili İşbirliği Programı" kapsamında desteklenecek.
Optoelektronik cihazlar için esnek, ucuz, hafif ve seri üretime uygun bakır ve gümüş nanotellerin sentezlenmesinin hedeflendiği proje ile şu an ticari olarak kullanılan pahalılık ve kırılganlık gibi dezavantajları olan ITO ve FTO tipi elektrotlara alternatif esnek, ucuz, hafif ve seri üretime uygun bakır ve gümüş nanotellerin üretilmesi sağlanacak.
AGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Şen-in de yer aldığı projede çalışmalar başlandı. Koreli akademisyen Prof. Seung Min Jane Han ile ortaklaşa yürütülen proje tamamlanınca Güney Kore-de uygulanan teknolojinin Türkiye-de de uygulanması sağlanacak. Projenin tamamlanması 2 yıl sürecek.
Çıtır-ın, biyoteknoloji ve nanotıp alanına yönelik yürüttüğü diğer bilimsel araştırma projesi ise "TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı" kapsamında proje desteği almaya hak kazandı.
Proje ile metal katyonların ve protonların, biyomoleküllerle oluşturdukları karmaşık yapının gaz halindeki etkileşimini incelenecek. Bu proje ise 3 yıl sürecek. Projede, elde edilen teorik yapıların deneysel çalışmalarda gözlenip gözlenemediği, nicel (sayısal) olarak incelenecek.
Muhabir: Orhan Canbulatel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz