YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aikidoyu Türkiye'ye Getiren Japon Usta Adana'da

Türkiye'ye 1982 yılında aikido sporunu getiren Kenji Kumugai, "Ben Japonya'ya döndükten sonra Türkiye'de aikido yozlaştı"...

Aikidoyu Türkiye'ye Getiren Japon Usta Adana'da

Türkiye'ye 1982 yılında aikido sporunu getiren Kenji Kumugai, "Ben Japonya'ya döndükten sonra Türkiye'de aikido yozlaştı" dedi.

Sabancı Holding bünyesinde çalışmak üzere 30 yıl önce Türkiye'ye gelen Japon Kenji Kumugai, burada Japonya'da savunma sporu olarak yapılan aikidoyu Türkiye'ye getirdi. 6 yıl Türkiye'de kalan Kumugai, bu süre içinde binlerce Türk'e aikido sporunu aşılayarak aikido salonlarının açılmasına sebep oldu. Daha sonra Kumugai ülkesine dönmesine rağmen Türkiye'de aikido savunma sporu devam etti. Kumugai, geçtiğimiz günlerde tekrar Türkiye'ye gelerek Adana'da Tamer Dinçer'in aikido spor salonununda ders verdi. Kadın, erkek ve çocukların katıldığı kursta Kumugai aikidonun inceliklerini tek tek anlattı. Kumugai ders sırasında tek bir hareketle insanları nasıl alt ettiğini gösterdi.

"AİKİDO VÜCUDUNUZU NASIL HAREKET ETTİREBİLECEĞİNİZİ ÖĞRETİR"

Kumugai, aikido da en temel noktanın, vücudu nasıl hareket ettirilebilmeyi öğrenmek olduğunu belirterek, "Her insanda bir kalp, bir ruh bir de beden vardır. İnsanlar aikido sayesinde bu bedeni kontrol etmeyi öğrenirler. İnsanların duygularını, benliklerini kontrol etmeleri çok zordur ama, bedenlerini kontrol edebilirler" dedi. İnsanların bedenlerini kontrol etmesini uygulamalı olarak gösteren Kumugai şöyle devam etti:

"Size bir şey göstermek istiyorum. Güçlü tuttum, bu pozisyonu aldığın zaman, güvenli pozisyon, her şekilde saldırabilirsin ama ben ona saldıramam, nokta bu. Herkes elini kurtarmaya çalışır biri tuttuğu zaman, onu kurtarmak çok kolaydır, dirsek dirseğe getirirseniz. Önemli olan kendi vücudunuzu nasıl hareket ettireceğinizdir. Vücudumuzu nasıl hareket ettireceğiz. Bütün bunlar vücudumu en iyi şekilde nasıl hareket ettireceğimle alakalı. Sonrası çok önemli değil önemli olan nasıl hareket ettirdiğindir. Önemli olan doğru noktaya nasıl geçtiğimiz ve kendimizi doğru noktaya nasıl alacağımız. Ben güvenli noktada karşımdakine istediğim saldırıyı yapabilirim."

"TÜRKİYE'DA AİKİDO BİRAZ YOZLAŞMIŞ"

Kumugai, kendisinin Türkiye'den ayrıldıktan sonra aikidonun biraz yozlaştığını diğer savunma sporlarıyla karıştırıldığını vurgulayarak, "30 yıl önce Türkiye’de aikidoyu başlattım, Açık konuşmak gerekirse 30 yıl önce başladıktan sonra benim, kaldığım 6 yıl boyunca burada aikidou güzel bir şekilde öğretmeye çalıştım, ben Japonya’ya döndükten sonra başka sporlarla karışıp, bozulmalar başladı. Doğru bir aikidoyu muhafaza etmek çok zor. Ama şunu söylemem gerekir Japonlar ile Türkler arasında düşünsel olarak, benzerlikler var. O yüzden Türkiye’deki aikidonun gelişeceği hakkında umutlarım var" diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler