YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdeniz Medeniyetleri Uygulama Ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) bünyesinde, Türkiye’de bir ilk olarak Akdeniz Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma...

Akdeniz Medeniyetleri Uygulama Ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) bünyesinde, Türkiye’de bir ilk olarak Akdeniz Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKMEDAM) kuruldu. Yunanistan, İspanya ve İtalya’da da olan Merkez, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin tarih, kültür, dil, edebiyat ve uluslararası ilişkileriyle ilgili çalışmalar yaparak ortak bir Akdeniz bilinci oluşturmayı hedefliyor.

AKMEDAM Müdürü Doç. Dr. Adnan Çevik, Türkiye’nin bin yıldır Akdeniz’in en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, “Türkler olarak kurduğumuz imparatorluklarla, Selçuklularla, Osmanlı Devleti'yle bu bölgenin bin yıllık en önemli aktörü olmamıza rağmen Akdeniz’e dönük, üniversitelerimizin özellikle tarih, kültür ve uygarlık açısından bir merkezi yoktu. Muğla, bu noktada stratejik bir yerde bulunuyor. Bizim üniversitemizde böyle bir merkezin çok büyük fayda getireceğini düşünüyoruz.” dedi.

Son zamanlarda tarihin yeniden Akdeniz etrafında şekillenmeye başladığını anlatan Müdür Çevik, “Arap Baharı, Tunus’tan başlayıp Libya’ya kadar devam etti, Mısır’a kadar uzandı ve Suriye’de hâlâ devam ediyor. Akdeniz çanağında, Akdeniz merkezli tarih yeniden yazılıyor. Türkiye, bölgesel güç olma yolunda ilerliyor. Hedefimiz, Türkiye’nin yeni vizyonuna hizmet edecek elemanlar yetiştirmek. İçimizde dilini, kültürünü, edebiyatını, uluslararası ilişkilerini ve tarihini bilen bir Libya, Suriye, Mısır, Tunus, Yunanistan ve İtalya uzmanı çıksın istiyoruz.” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Çevik, Akdeniz Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Yunanistan, İtalya ve İspanya’da da kurulduğunu dile getirerek, “Türkiye’de bir eksiklikti. Bunlarla irtibata geçerek, çeşitli protokollerle karşılıklı öğrenci ve hoca götürüp getireceğiz. Sempozyumlar ve kongreler yapmayı düşünüyoruz. Merkez olarak Akdeniz’in tarihi, arkeolojisi, sanatı, mimarisi, musikisi, dili ve uluslararası ilişkilerini konu edinen uluslararası bir dergi çıkarmayı da düşünüyoruz.” dedi.

AKMEDAM’ın Türkiye'nin güçlü tarih ve kültür bağlarının bulunduğu Akdeniz havzasının kültürel, tarihsel ve sosyal yönlerini, bölgenin diğer ülkeleriyle işbirliği içinde araştırmak amacıyla kurulduğunun altını çizen Çevik, “Merkez faaliyetlerinin ana odağı, tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar Akdeniz'dir. Sadece bilgi üretimini değil, halklar ve Akdeniz ülkelerinin bilim insanları arasındaki sosyal ve kültürel anlayışı ve işbirliğini geliştirmeyi ve teşvik etmeyi de amaçlamaktadır. Ülkemizin jeopolitik ve jeostratejik konumu dolayısıyla güçlü tarihsel ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Akdeniz havzası ülkeleriyle ortak tarih, kültür ve sosyal birikimimizin incelenmesi, mevcut birlikteliğin geliştirilmesi ve ortak paydalarımız üzerine bilgi üretimiyle beraber bu konuda uzman kadro yetiştirilmesi, Türkiye’nin bölgedeki ve dünyadaki yükselen değerine katkı sağlayacaktır.” diye konuştu. Adnan Çevik, AKMEDAM’ın ana çalışma alanlarını şöyle özetledi: “Akdeniz uygarlıklarının ekonomik, kültürel, tarihi ve sosyal yönlerinin araştırılması. Akdeniz havzasındaki medeniyetlerle ilgili sosyal ve beşeri bilim araştırmalarının teşvik edilmesi. Ulusal ve uluslararası akademik işbirliği ağlarının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi. Bölge halkları ve araştırmacıları arasındaki sosyal ve kültürel etkileşime katkıda bulunulması. Avrupa merkezli söylemlerin ve sosyokültürel pratiklerin önyargılarından uzak olarak, daha tarafsız ve çok kültürlü bilgi üretimine katkıda bulunulması.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler