Ordu Valisi Orhan Düzgün, "Arım, Balım, Peteğim Projesi”nde ihale sürecinin başladığını açıkladı.
Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nce hazırlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanan toplam 9 milyon 300 bin euro bütçeli "Arım, Balım, Peteğim Projesi” kapsamında yapılacak tesis inşaatının ihalesine katılmak isteyen firmaların hem inşaatın yapılacağı proje sahasını görmesi hem de teknik bilgilendirme yapılmasına yönelik “Information meeting/site visit” programının 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirileceğini kaydetti.
Ordu Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi destekleri ile hazırlanan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, UNDP ve AB Delegasyonu ile yürütülen müzakereler sonucunda kabul edilen proje ile Türk balının kalite ve standardının yükseltilmesini ve sektör işletmelerinin desteklenmesinin hedeflendiğini belirten Vali Düzgün, “Arım, Balım, Peteğim Projesi kapsamında ‘sektörde dünyanın en gelişmiş laboratuvarı yer alacak ve kapasitesi 5 bin ton/yıl olan bal işleme ve paketleme ile polen, arı sütü, propolis ürünlerinin çeşitli ambalaj ve gramajla paketlemesi gerçekleştirilecektir” dedi.
“Türkiye’de üretilen balın ihracata yönelik değerlendirilebilmesi için, balımızın marka haline gelmesi, paketlenmesi ve yeni ürünlerin değerlendirilmesi çok önemli” diyen Vali Orhan Düzgün, “Arım, Balım, Peteğim Projesi’yle, arıcılık sektöründeki KOBİ’lerin teknik kapasiteleri ve gelir seviyeleri artacak, arı ürünlerinin kalite, standart ve katma değeri yükselerek uluslar arası tanınırlılığı artacak ve bölgedeki arı ürünlerinin tanıtım ve pazarlaması yapılacak. Bu proje sayesinde başta bal olmak üzere diğer arı ürünlerin yurt dışına ihracatı ön denetimden geçmiş olacak. Standartlara uygun bal ve arı ürünlerinin ihracatı, ciddi bir denetime tabi tutulacak” şeklinde konuştu.
“TÜM TÜRKİYE’YE HİTAP EDECEK”
Kurulacak olan laboratuvarlarda gerekli incelemelerden, denetimlerden geçmiş olan bal ve arı ürünlerinin yurt dışında daha fazla kabul göreceğini vurgulayan Vali Düzgün, “Bu da bölgemizdeki arıcılığın ve arı ürünlerinin artışına, doğal olarak arıcılarımızın daha fazla gelir elde etmelerine sebep olacaktır. Çünkü, bir Avrupa Birliği projesi olarak buradaki denetimlerden geçecek ve burada paketlenecek ürünlerin Avrupa piyasalarında ve dünya piyasalarında daha fazla talep edilmesi söz konusu olacaktır. Proje kapsamında, bal paketleme tesislerinin yanında, diğer arı ürünleri olan polen, propolis ve arı sütüyle ilgili işleme ve paketleme tesisi de yapılacak. Bu projenin uygulamaya geçmesinden sonra sadece bölgemizdeki illere değil, tüm Türkiye’ye hitap edecektir” diye konuştu.
Vali Düzgün, kurulacak tesisin, Türkiye’de tek olacağı için, diğer bölgelerden bal üreticileri ve satıcılarının ballarının kalitesini tescil ettirmek amacıyla tesis bünyesindeki laboratuvara gelerek, kalite tescil belgesi alacağını ve ürünlerini rahatlıkla yurt içi ve yurt dışında pazarlayabileceklerini ifade etti.
Vali Orhan Düzgün, proje sahasının görülmesi ve teknik bilgilendirme için, Program Otoritesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İPA Dairesi Uzmanları, AB Delegasyonu temsilcileri ve ihaleye katılmak isteyen firmaların Ordu’ya gelerek Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde hem inşaatın yapılacağı proje sahasını görmek hem de teknik bilgilendirmeye yönelik “Information meeting/site visit” programının 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirileceğini belirterek, ihalenin ise 25 Haziran 2013 tarihinde yapılacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz