YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aydın Kestanesi Için Tanıtım Atağı

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Ertan, Aydın'ın Türkiye'deki kestane üretiminde ilk

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Ertan, Aydın'ın Türkiye'deki kestane üretiminde ilk sırada olduğunu ancak kestane denilince akla Bursa'nın geldiğini belirterek, "Aydın'ın kestane üretimi konusunda isminin ön plana çıkarılması için çalışma yapıyoruz" dedi.

Doç. Dr. Ertan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın'ın, yılda 16 bin ton kestane yetiştirerek ülke genelindeki üretimin toplam 3'te birini gerçekleştirdiğini belirtti.

Bursa'da yılda 5-6 bin ton kestane üretilmesine karşın kestane denilince akla bu kentin geldiğini kaydeden Ertan, "Kestane şekerinden dolayı insanlar kestanenin en çok Bursa'da yetiştirildiğini sanıyor. Aydın'da kestane ağaçları ova kesimlerinde olmayıp 700 metre rakımdan itibaren yetiştiği için yerel halk dahi kentteki kestane varlığından haberdar olmayabiliyor" diye konuştu.

Aydın'ı kestane konusunda bir numara yapmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Ertan şöyle konuştu:

"Aydın, Türkiye'deki kestane üretiminde ilk sırada ancak kestane denilince akla Bursa geliyor. Aydın'ın kestane üretimi konusunda isminin ön plana çıkarılması için çalışma yapıyoruz. Kestanenin iri olması, kabuğunun kolay soyulması, tohum zarının mevye etine girmemiş olması üründe aranan özelliklerdir. Aydın'da yetişen kestaneler bu özellikler açısından çok iyi bir yere sahip. Bursa'daki sanayiciler dahi bu özelliklerinden dolayı Aydın'dan kestane alıyor. Aydın'da fakültemiz, Sınai Haklar Destek Birimi ve Ticaret Borsası kanalıyla Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptık ve 'Aydın Kestanesi' adı altında coğrafi işaret alındı. Aydın kestanesinin yalnızca Aydın'da yetiştiği, özelliklerinin iyi, kaliteli olduğu belgelenmiş oldu."

Aydın Ticaret Odası işbirliğinde kurulan çalışma grubuyla birlikte Aydın kestanesini tescil ettirmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Ertan, kentte kestane şekeri üretimi yapan tesislerin kurulması gerektiğini kaydetti.

Engin Ertan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bursa, kestane şekerciliği konusunda söz sahibi. Kestane şekeri derseniz Bursa'daki firmalar akla geliyor. Aydın'dan hammaddeyi alınıyor, Bursa'da işleniyor. Sonuçta Bursa kestanesi mantığı buradan geliyor. Fakat Aydın'da bu tür tesisler yeterli miktarda değil. Bu tür firmaların sayısı artarsa Aydın kestanesi daha çok bilinir olur."

Muhabir: Gökmen Şireci

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler