YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bafa Gölü’nü Yeşil Örtü Kapladı

Ege Bölgesi’nin ön önemli ve en büyük sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü'nü geçen yıl...

Ege Bölgesi’nin ön önemli ve en büyük sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü'nü geçen yıl kaplayan alglerin neden olduğu, canlı yaşamı yok eden yeşil örtü, aradan geçen zamanda hiçbir önlem alınmadığı için yeniden ortaya çıktı.

Antik çağlarda Artemis’in Aynası denilen Aydın-Muğla il sınırındaki Bafa Gölü, görülmeye değer doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Türkiye’nin en güzel göllerinden birisi durumunda. 325 bitki, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne ev sahipliği yapan ve çevresinde yaşayan insanlara turizm ve balıkçılıkla hayat veren Bafa Gölü, son yıllarda kronikleşen çevre sorunlarıyla boğuşuyor.

Kış aylarında meydana gelen yağışlar ve menderesten giren sularla birlikte ekolojisinde iyileşme oluyor gibi görünse de, bu yıl da beklenen durum, sıcakların artmasıyla birlikte görülmeye başlandı. Bafa Gölü’nün doğu tarafındaki Kapıkırı bölgesi suyun içine boya boşaltmış gibi yeşil bir renge büründü. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan araştırmada, Bafa Gölü’nde alglerin ani çoğalması sonucu gölün yeşil renge bürünmesine Mavi-yeşil alglerden (siyanobakteri) Nodulariasp’ın sebep olduğu geçtiğimiz yıl bilim adamları tarafından tespit edildi. Kış aylarında yoğun yağmurlar yağmasına ve göldeki su seviyesinin daha yüksek olmasına rağmen, geçtiğimiz yıl ki durumun Kapıkırı bölgesinden başlaması, sıcakların daha da artacağı önümüzdeki günlerde, büyük sorunların yaşanacağının sinyallerini şimdiden veriyor.

Bafa Gölü’yle ilgili çalışmalarıyla bilinen bilim adamlarından Kuşadası EKODOSD bilim danışmanı SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici, "Kapıkırı’nda yaşanan olay sürpriz değil, Bafa Gölü’nde beklenen bir durumdur. Göle verilen sularda nitrat ve fosfat gibi besleyici tuzların çok olması, bilhassa yaz aylarında Bafa Gölü’nde alg artışını tetiklemektedir. Bu tabakalaşmada su sıcaklığıyla birlikte, ışık alglerin çoğalmasını hızlandırmaktadır. Görünen manzarada azot ve fosfor gibi tuzların göl içerisinde, bu bölgelerde homojen dağılımı, gölün bu kesimlerinde alg patlamasına neden olmaktadır. Suları kirletilmiş olan göllerde bu durum söz konusudur. Gölün içerisinde aşırı oranda askıda katı madde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Bafa Gölü’nün dip çamuru organik karakterdedir. Dipteki çamurda fosfor miktarı, sudaki fosfat miktarı düşmedikçe bu döngü her yıl katlanarak devam edecektir" dedi.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise, "30-40 yıl önce yöre balıkçılarının suyundan çay demleyip içtikleri Bafa Gölü, dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlerin sularında serinledikleri doğa harikası bir göldü. Bafa Gölü’nde yaşanan bu çevresel sorunlar, sadece kış aylarında yağan yağmurlara, verilen sulara bırakılmamalı, yaşanan bu durum acil olarak bilimsel ve teknik açıdan araştırılmalı ve çözüm yolları bulunmalıdır. İlgili kurumlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, Bafa çevresinde yaşayan insanlar güç birliğiyle gölün eski haline kavuşması için işbirliği yapmalıdır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler