Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni dönemde hazır bina satın alma işlemlerinin de teşvik sistemi kapsamına alınacağını açıkladı.
Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Çağlayan, son dönemde yatırımcılar için önem arz eden, atıl durumda olan hazır fabrika ve bina alanlarının teşvik sistemi kapsamına alınması yönünde önemli talepler aldıklarını aktardı. Yatırımcıların bugüne kadar teşvik belgesi kapsamında yer alan arazi ve arsa harcamaları bakımından vergi indirimi desteğinden yararlanamadıklarını aktaran Çağlayan, bugüne kadar sadece faaliyet gösterilecek binanın faaliyetine ilişkin harcamaların teşvik sisteminden yararlandırıldığını ifade etti.
Yeni dönemde hazır bina satın alma işlemlerinin de teşvik sistemi kapsamına alınacağını açıklayan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Yani yatırımcımızın söz konusu binalar için yapacakları harcamaları da artık teşvik belgesi kapsamında değerlendireceğiz. Bunu bir devrim olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim. Ancak burada vurgulamak isterim ki söz konusu destekten yararlanabilmek için binanın üzerinde yer aldığı arsa maliyetinin mutlaka ayrılması gerekiyor. Özetle sadece atıl durumdaki binanın maliyeti bakımından vergi indiriminden yararlanmak mümkün olacaktır. Yeni uygulamamız, inşaatı tamamlanmış ancak değişik nedenlerle kullanılamayan hazır fabrikaların ekonomiye kazandırılmasında önemli bir itici güç olacak. Türkiye böylesine önemli bir kaynağı israf edebilecek kadar zengin bir ülke değil. Buna müsaade etmeyeceğiz. Çok yakın bir zaman içinde Maliye Bakanlığı ve TOBB ile birlikte Türkiye'nin mevcut atıl bina stokunu tespit etmek için çalışma yapacağız."
"5 ve 6. BÖLGELERİMİZDE BU YENİ DESTEĞİN ETKİLERİNİ KISA SÜREDE GÖRECEĞİZ"
Bu destekten yeni teşvik sistemindeki tüm bölgelerde faaliyet gösteren ve vergi indirimi desteğinden yararlanabilecek olan yatırımcıların yararlanacağını dile getiren Çağlayan, özellikle 5 ve 6. bölgelerde bu yeni desteğin etkilerini kısa sürede göreceklerini umduğunu kaydetti.
Uygulamanın yatırım, üretim ve istihdamın artırılmasına yönelik başlatılan seferberliği daha çabuk ve daha etkili şekilde sonucu ulaştırma imkanı sağlayacağına inandığını vurgulayan Çağlayan, uygulamaya ilişkin örnekler verdi:
"6. bölgede kendi sahip olduğu binada yatırım yapan ve 1 milyon lira tutarında makine ve teçhizat harcaması yapan bir yatırımcıyı düşünelim. Bu yatırımcının, yatırım teşvik belgesi başvurusu yapması halinde binaya ilişkin harcaması bulunmaması nedeniyle sabit yatırım tutarı 1 milyon lira olacaktır. Bu durumda yatırıma katkı oranı 6. bölgede yüzde 50 olduğu için, yatırımcımızın vergiden düşebileceği tutar 500 bin lira olacaktır. Diğer taraftan aynı yatırımcımızın 1 milyon lira tutarındaki makine teçhizat harcamasının yanı sıra 300 bin lira tutarında harcama yaparak fabrika binası inşa ettiğini varsayacak olursak, bu durumda yatırım teşvik belgesindeki sabit yatırım tutarı 1 milyon 300 bin lira olacaktır ve vergi indirimine konu edilecek tutar da yine bu tutarın üzerinden yapılacaktır. Arsa ve bina yatırımı yapılması halinde, bu ikisine yapılan harcamalar ayrı ayrı tespit edilmesi gerekiyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz