Gülseli KENARLI - İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL, “Her bir aşamanın itina ile yürütülmesi lazım. AK Parti olarak grup başkan vekillerimiz, parti yöneticilerimiz bu manda son derece itina gösteriyorlar. Türkiye'nin hükümetsiz kalması diye bir şey söz konusu değildir, aynen hükümetin şu anda Türkiye'ye vaziyet ettiği gibi. Bunların bir an önce yapılmasının, kurulmasının, uzlaşıda bulunulmasının büyük faydası var. AK Parti uzlaşı kültürüne sahip, yapıcı tavrını sürdürecektir. Yalnız tek başına iktidar olmaya göre, koalisyon hükümetleri idealden bir nebze uzaklaşmayı gerektirir. Bunun ideal çözümleri olmaz. Her partinin bu manada ideali yakalamayla alakalı konularında biraz daha tavizkar olmasının doğru olacağına inanıyoruz, koalisyon kültürü dediğiniz böyle bir şey. Ortak noktalarınız, ortak noktaya koyduğunuz konu başlıklarını daha ön plana çıkartarak Türkiye'de hükümetin kurulmasını sağlamamız lazım. Sandıktan çıkan sonuç neyse AK Parti olarak biz de tabi ki başımızın üzerinedir dedik, tabi ki saygılıyız, tabi ki biz ona itina göstereceğiz dedik. Biz bu sözü aynı şeklide tutacağız"
PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ PİYASAYA YANSIYACAK
Yıldız bir gazetecinin petrol fiyatlarındaki düşüşü sorması üzerine şunları kaydetti:
“57-58 dolar bandından olan ham petrol varil fiyatları özellikle geçtiğimi aya göre yüzde 5-6 civarında düştü. Bu piyasa tabi ki 3 gün faz farkıyla yansıyacak. Petrol ürünlerinde, benzinde, mazotta bunların mutlaka piyasada yansımalarını göreceğiz çünkü otomatik fiyatlama mekanizması var. Özellikle son 3 ayından en düşük ham petrol fiyatını şu anda yaşıyoruz. Bunu bir tüketici ülke olarak sevindirici buluyorum. Maliyetlerimizin düşmesi açısında, cari açığımızın düşmesi açısından önemli buluyorum. Geçtiğimiz yıla oranla eğer 50 dolarlar bandında kalırsa, geçtiğimiz yıla nispeten, Türkiye petrol ve ürünlerine 13 milyar dolar civarından daha düşük bir para ödeyecek. O yüzden bunun makul seviyede kalması Türkiye'nin makro ekonomik büyüklükleri açısından da son derece önemli. Bunu bir pozitif bir gelişme olarak burada kaydetmemiz lazım"
RUSYA İLE DOĞALGAZ MÜZAKERELERİ
Bakan Yıldız, bir gazetecinin, doğalgaz fiyatlarının düşmesi konusunda Rusya ile yürütülen müzakereleri sorması üzerine şöyle konuştu:
“13 Haziran'da Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü'de yaptığı görüşmede refakatten bulunduğumuzda bazı kararlar alınmıştı. O kararların uygulanması ve bunların müzakereleri devam ediyor. Dün Rusya Federasyonu Enerji Bakanı ile iki kez görüşme yaptık. Henüz sonuca ulaşabilmiş değiliz, aramızdaki pürüzleri tamamen kaldırmış sayılmayız. Ama 'ümitli misin' derseniz, tabi ki ümitliyiz. Müzakereler böyledir, tehditleri vardır, fırsatları vardır. Bunları her iki ülkenin de yararına olacak şekilde değerlendirmemiz ve ortaya büyük bir proje çıkartabiliyor olmamız lazım. Ama öncelikle he iki ülkede kendi menfaatlerini koruyacaktır, kollayacaktır. Bu müzakerenin iki, üç tane yönü var. Bir pakettir ve o paketin tamamının bitirilmiş olmasıyla beraber aynı şekilde yürürlüğe girecektir. Hukuken tahkime gitme yolu olsa da, ben Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, kurumsal hafızanın böyle bir noktaya getirmeyeceğini, gelmeyeceğine inanıyorum. Çünkü her iki ülkede bu konuda tecrübeli ve yaklaşık 7 yıldan beri baktığım Rusya Federasyonu ve Türkiye Karma Ekonomik Komisyon Eş Başkanlığı'na dayanarak da söylüyorum; her iki ülkede bunları tolare edebilecek, yönetebilecek ve mutlaka bu süreci doğru bir şekilde tamamlayacak bilgi birikimine ve tecrübeye sahip. İlişkiler karşılıklı istismar edilmeyecek tarzda düzenlenmiş. Her iki ülkede buna riayet etmektedir. Ben önümüzdeki günlerin, haftaların bu manada olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Biz Rusya'ya çalışmaları aksatmaması açısından fizibilite iznini verdik. Bunu son derece önemsiyoruz. Rusya Federasyonu da bu açıdan müteşekkir olduğundan bahsetti. Fizibilite izni onların yapacağı çalışmanın önünü açacaktır. Bunu olumlu bir gelişme olarak söylüyorum ama nihayetlenmiş bir gelişme değil"
“BAĞDAT İLE ERBİL ARASINDA ZAMAN ZAMAN OLUMLU, ZAMAN ZAMAN PÜRÜZLÜ, PROBLEMLİ ANLAR YAŞADIĞINI BİZDE BURADAN MÜŞAHEDE EDİYORUZ"
Bağdat'tan Erbil'e petrol satışı yapmadığı yönünde bir soru üzerine Bakan Taner Yıldız, “Bağdat ile Erbil arasında zaman zaman olumlu, zaman zaman pürüzlü, problemli anlar yaşadığını bizde buradan müşahede ediyoruz. Irak'ta petrol üretildiği kadar iletiriz, üretildiği kadar da bu petrol tüketilir. Dünyanın 94 milyon varillik tüketimi devam ediyor ve Irak dünyanın en önemli, en büyük pazarlarından bir tanesi. Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın bu manada Irak'ın gelişmesine, normalleşmesine doğru katkılar koyacağına inanıyoruz. Pozitif duruşumuz, tutumumuz değişmemiştir, bundan sonrada inşallah değişmeyecek. Ama Bağdat ile Erbil'in her hangi bir anlaşmazlığı tabi ki bu projeyi etkiler. Biz Irak'ın bütününe, hem toprak hem de siyasi bütününe sahip çıkan, buna sadece saygı göstermeyip, itina gösteren bir ülke olarak, komşu, dost ve kardeş bir ülke olarak da bu çalışmaları devam ettireceğiz" dedi.
“TÜRKİYE'NİN BU KADAR GÜZEL MEKANLARININ, BU KADAR GÜZEL KÖŞELERİNİ KİRLETEN, ENERJİ SEKTÖRÜ OLARAK BİZ OLMAYACAĞIZ"
Bakan Yıldız açılışta yaptığı konuşmasında, “Dünyadaki ısınmayla alakalı, iklim değişikliği ile alakalı Türkiye olarak üzerimize düşeni yapacağız, biz bunu fazlasıyla yapacağız. Dünyayı kirleten olmayacağız ve daima temiz bir çevre ile bunu yapacağız. Bir kısım manipülatif hatta spekülatif yapılan gösterilerin masum çevre hassasiyetinin dışına taştığını söylemem lazım. Bununla alakalı, biz yapılan bütün çalışmalara karşı duyarsız değiliz. Hassasız ve Türkiye'nin özellikle bu kadar güzel mekanlarının, bu kadar güzel köşelerini kirleten, enerji sektörü olarak biz olmayacağız" dedi.
(FOTOĞRAF)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz