Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin AB enerji sorununa çözüm ararken müzakerelerde siyasi mülahazalarla enerji faslının açılmamasına sitem etti.
Bakan Taner Yıldız, Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler ile birlikte katıldığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ‘Türk-Alman Enerji Forumu’nda gazetecilerin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Gümrük Birliği'ne ilişkin yaptığı eleştirel yaklaşımı nasıl değerlendirdiği sorusunu yanıtladı.
Aynı soruya kendisinden önce muhatap olan Alman Bakan Philipp Rösler gibi açık konuşacağını söyleyerek sözlerine başlayan Yıldız, Çağlayan'ın görüşlerine katıldığını belirterek, bazen enerji sektörünün siyasetin, bazen de siyasetin enerji sektörünün üzerine yük olduğunu, bu durumun birçok ülkede ve ülkeler arası ilişkide ön plana çıktığına işaret etti.
Yıldız, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin enerji sorunun çözümü için proje geliştirdiğini ancak AB üyelik sürecinde enerji başlığının siyasi mülahazayla açılmadığını vurguladı. Serbest Ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmalarının Türkiye’ye getiri ve götürülerinin ortada olduğunu anlatan Yıldız, "Bu nimet külfet ilişkisine uyan bir konu değildir. Bütün bunların farkında olduğumuz halde bu ilişkilere devam ediyoruz. Nasıl yalıtımın faydaları var enerji sektöründe, zaman zaman bu tür ilişkilerde de yalıtmanın enerji açısından faydaları vardır. Sayın Çağlayan'ın görüşlerine katılmamak mümkün değil. Serbest Ticaret ve Gümrük Birliği anlaşmalarının bize getirileri, götürüleri ortadadır. Avrupa Birliği'nde ekonomiler globaldir ama politikalar ulusaldır. Bunun arasında sıkışan yapı çözüm bulmaya çalışıyor. Bu da AB için zor bir dönem, zor bir süreçtir. AB'nin Türkiye karşısındaki duruşunu siyasi ve ekonomik olarak net şekilde ortaya koyması gerekiyor. Türkiye büyümesine, ilerlemesi ve değişimine devam edecektir." beyanında bulundu.
"ALMAN İŞADAMLARI’NIN TÜRKİYE İLGİSİ ARTTI"
Almanya’nın sıradan bir ülke olmadığını da dile getiren Bakan Yıldız, iki ülkenin başka alanlarda olduğu gibi enerji işbirliğinin de artarak sürmesini arzu ettiklerini ifade etti.
Alman Bakan Philipp Rösler’e de iki ülke ilişkilerine kazandırdığı ivme nedeniyle övgüler sıralayan Yıldız, Alman şirketlerin Türkiye’de özellikle yenilenebilir enerji alanlarında yatırıma ilgi duyduğunu kaydetti.
Yıldız, enerji verimliliği ve tasarrufuyla alakalı çok fazla kat edilecek mesafenin olduğunu belirterek, "Biz enerji verimliliğine ve enerji tasarrufuna birinci yerli kaynak olarak bakıyoruz. Bu artık ister doğalgaz-petrol, ister yerel kaynaklar, her birinin süzülmüş ve üretime dönüşmüş, yerli bir kaynak haline gelmiş yapısı demektir. Bu çok fazla dikkat edeceğiz. İşbirliklerimiz buna çok fazla odaklanacak. Güneş gibi, rüzgar gibi, su gibi, jeotermal gibi, biokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı iftihar ederek söylüyorum, Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin ortalamasının iki katıdır. Yani yüzde 25-26'lar civarında şuanda her ürettiğimiz enerjinin dörtte biri yenilenebilir enerji kaynaklarından kaynaklanmaktadır. Bunu 2023 yılına kadar en az yüzde 30'lara çıkartmayı, yani her ürettiğimiz enerjinin üçte birini yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı düşünüyoruz. Buda doğru bir strateji ve doğru bir politikadır." açıklamasını yaptı.
"ALMANYA VE TÜRKİYE ORTAK OLABİLİR"
Bakan Taner Yıldız, Almanya ve Türkiye'nin üçüncü ülkelerde ortak çalışabileceğini de dile getirerek, "Uluslar arası sermaye istikrarı sever. Zemini sağlam olan yerleri sever. Her ne kadar Avrupa ve dünya global krizin gölgesi altında kalıyor olmuşsa da hala plase edilmeyi bekleyen sağlam paralar, sağlam ülkeleri aramaktadır. Türkiye bu manada ciddi bir zemine, ciddi bir potansiyele sahiptir." dedi.
ALMAN BAKAN’DAN NÜKLEER DESTEK TEKLİFİ
Türkiye’nin son 10 yıldaki gelişimini hayranlıkla izlediklerini belirterek konuşmasına başlayan Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler de, üzerinde çalıştıkları en önemli konunun enerji güvenliği, çevre ve enerjinin ödenebilmesi konuları olduğunu belirtti. Rösler, Türkiye’nin jeopolitik olarak dünyada en önemli enerji koridorlarından biri olduğuna dikkat çekerek, kendilerinin planlarından nükleer enerjiden vazgeçmek olduğunu belirterek, nükleer enerji yatırımı yapmayı planlayan Türkiye’ye istendiği takdirde bilgi ve teknoloji konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.
Her ülkenin başka konularda olduğu gibi enerji politikalarını da kendisi belirleyebileceğine vurgu yapan Alman bakan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynak çeşitliliği bakımından kendileri ülkelerinden daha avantajlı konumda bulunduğunu da dile getirdi.
HİSARCIKLIOĞLU KATILAMADI
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Akil İnsanlar Komisyonu çalışmaları nedeniyle ‘Türk-Alman Enerji Forumu’na katılamadı. Yaklaşık 300 Alman ve Türk işadamının da katıldığı enerji toplantısı tekrarının Almanya’da yapılacağı belirtilerek sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz