YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balık Nesline ‘amatör Balıkçı’ Tehdidi

Yılda en az bir defa av yapmak kaydıyla 200 bine yakını sualtı olmak üzere 4...

Balık Nesline ‘amatör Balıkçı’ Tehdidi

Yılda en az bir defa av yapmak kaydıyla 200 bine yakını sualtı olmak üzere 4 milyona civarında deniz amatör balıkçısının bulunduğu tahmin edilen Türkiye’de “ Yasadışı Av ve Ticareti ” yüzünden denizlerdeki balık stokları ve çeşitliliğinin hızla azaldığına dikkat çekildi.

Araştırmayı Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) yaptı. Sualtı Araştırmaları Derneği’nin başlattığı ‘Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi’ ile deniz ekosistemindeki olumsuz etkisi her geçen gün biraz daha artan bilinçsiz amatör balık avcılığının ekosisteme olan etkilerini yumuşatmayı ve ekonomiye olan katkılarını bilinçli balıkçılık prensipleri ve uygulamalarıyla desteklemeyi hedefliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de bilinçsiz amatör deniz avcılığının kontrolsüz ve korkutucu bir hale geldiğini belirten Sualtı Araştırmaları Derneği Çevre Bilimleri Uzmanı Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi Yürütücüsü Nesimi Ozan Veryeri, yağmurdan kaçan balığın doluya tutulduğunu ileri sürdü. Veryeri, “8 bin 500 km’den uzun kıyıları ile Türkiye’de, 4 milyon civarındaki amatör balıkçıyla birlikte av malzemesi, tekne imalatı ve satışı, lojistik hizmetler, amatör balıkçının tuttuğu balığı tüketen kesim de düşünüldüğünde amatör balıkçılıkla ilişkili bireylerin sayısı 10 milyonu buluyor. Öyle ki balıkçılık malzemesi satan tek bir mağazadan yılda 5 tona kadar olta kurşunu alınıp denize bırakılırken, 1000-1500 arasında sualtı tüfeği satılabiliyor. Trol ve gırgırlardan kaçarak üremek için kıyılara yaklaşan balıkların bilinçsiz amatör avcılığı nedeniyle neredeyse değil üremek hayatta kalmak için bile hiç şansı kalmıyor. Adeta yağmurdan kaçan balık doluya tutuluyor” dedi.

Dünyada birçok ülkenin benzer sorunlarla karşılaştıktan ve durumun ciddiyetini anladıktan sonra hızla çeşitli önlem ve uygulamaları devreye soktuğunu kaydeden Veryeri, “Türkiye’nin de artık bu gerçekle yüzleşmesinin vakti geldi. Eğer böyle giderse denizlerimizdeki çeşitliği ve dengeyi bir daha geri kazanamamak üzere kaybedebiliriz” dedi.

Sualtı Araştırma Derneği olarak sorunun yoğunlaştığı bölgelerde yürütecekleri “Sorumlu Amatör Balıkçılık Projesi”nin temel hedeflerinden birinin de bireylerin bu konudaki sorumluluğuna dikkat çekmek olduğunu söyleyen Nesimi Ozan Veryeri, “Bugüne kadar birey olarak bizler balıkların neslinin tükenmesi veya korunmasında topu hep sadece profesyonel balıkçıya attık. Artık bu sorumluluğu bireyler olarak da hissetmeliyiz. Denizlerimizi ve içindeki zenginliği bireysel sorumluluklarımızın farkında olarak birlikte hareket edersek çözebileceğiz” diye konuştu.

Veryeri, bilim insanları ile amatör balıkçıları buluşturacak proje kapsamında seminerler ve tartışma platformları, sorumlu amatör balıkçı eğitim kiti üretimi ile karadan bir takım denetleme önlemlerinin hayata geçirilmesi hususlarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler