YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Balık yedikten sonra süt içilir mi?

    Ağızdan ağıza yayılan bilgiler arasında akıllarda en çok soru işareti bırakan cümle şu olmuştur: Balıkla birlikte tüketilen süt ürünleri zehirler mi? Yıllarca doğru olarak bilinen bu efsaneyi çürütmenin zamanı geldi. Balık yedikten sonra süt içilir mi, balıkla birlikte süt ürünleri yemek zehirler mi? İşte merak edilen sorunun en doğru cevabı.

    Balık yedikten sonra süt içilir mi sorusuna evet cevabını vererek akıldaki soru işaretlerini yok etmeye geldik. Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir. Ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta, balığın taze olmasıdır.

    Balık zehirlenmelerine genel olarak bakılınca, bayatlamış ve yenmemesi gereken balıkların tüketilmesi zehirlenme sebepleri arasında. Peki, balık ve yoğurt ikilisinin adı neden çıktı? Bunun sebebi iki besinde de bulunan histamin. Balığın tutulduğu andan itibaren üretmeye başladığı histamin, yoğun miktarlarda vücuda girdiğinde sonu ölüme kadar varabilen zehirlenme vakalarına sebep oluyor. İçinde zaten histamin olan süt ürünleriyle birlikte bayat balık yemek, vücuda giren histamin oranını artırıyor.

    BALIK TAZE İSE...

    iStock-502600383

    Taze bir balıktaki histamin oranı düşük olduğundan, yanında yoğurt veya ayran gibi diğer süt ürünlerini tüketmek sorun olmuyor. Ancak, tükettiğiniz balığın tazeliğinden emin değilseniz, kesinlikle yanında yoğurt veya ayran tüketmeyin. Hatta tazeliğinden emin olmadığınız balığı yemeyin.

    BALIK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

    Histamin veya bayat balıktan zehirlenince ortaya çıkan belirtiler gözden kaçacak gibi değil. Zehirlenme, şiddetli kusma ve baş dönmesiyle kendisini gösteriyor. Olası bir zehirlenme durumunda acilen en yakın doktora gidilmesi gerekiyor. Erken müdahale sayesinde artan histamin oranı, ilaçlarla düzeltiliyor ve hasta sağlığına kavuşuyor.

    BALIK ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMAK OLDUKÇA KOLAY

    Öncellikle, türünü bilmediğiniz balıkları tüketmeyin. Türünü bilmediğiniz bir balığın zehirli olma ihtimalini göz ardı etmeyin. Bazı zehirli balık türleri gerektiği gibi temizlendikten sonra tüketilebilir hale geliyor, ancak bu işi ustası yapmadıysa o balıktan uzak durun.

    Balığın tazeliği ilk önce gözlerinden anlaşılır. Balığın parlak ve lekesiz gözleri, tazeliğinin göstergesidir. Eğer gözlerine bakmak sizi ikna etmediyse, solungaçlarına da bakın. Taze balığın solungaçları kırmızı ve canlı görünür. Dokunmadan ikna olmayan biriyseniz, balığın etine parmağınızla bastırın. Taze balığın eti, parmağınızı çektiğiniz zaman tekrar eski haline döner.

    Etin esnekliği kadar, kuyruğun sertliği de balığın tazeliğini gösteren işaretler arasındadır. Eğer alacağınız balık pullusuysa, pullarının diri görünmesi o balığın taze olduğu gösterir.

    Balığın histamin üretmesini önlemek için gerektiği gibi saklamak çok önemli. Günümüzde dondurma işlemi balıkların saklanmasında kullanılan en yaygın yöntem. Dondurulmuş balık alırken mutlaka güvendiğiniz markaları tercih edin. Eğer balığı siz donduracaksanız, dondurmadan önce balığın içini gerektiği gibi temizlediğinizden ve yıkadığınızdan emin olun. Dondurma işlemini yapacağınız poşetin hava almaması önemli. Dondurulmuş bir balığı çözdükten sonra tekrar dondurmayın.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler