Türkiye’de uygulanmaya başlanılacak olan Batı Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) Olağan Üstü Yönetim Kurulu toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarciklıoğlu, “Türkiye, Atlantikten-Pasifik'e, Baltık Denizinden-Kızıldeniz'e kadar, bütün dünya coğrafyasının ana taşıma üssü olacak. Türkiye dünya mallarının lojistik merkezi olacak” dedi.
Batı Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’ın katılımıyla İzmir Ticaret Odasınde Olağanüstü Genel Kurulunu yaptı.BALO Olağanüstü Yönetim Kurulu TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun gecikmesi ile 1 buçuk saat geç başladı.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Avrupa’da ve bütün dünyada sanayi sektörü büyük sıkıntılar yaşıyor. Özellikle enerji maliyetlerinin artması, taşıma maliyetlerinin artması, ihracat maliyetlerini de artırıyor. Sanayicilerin rekabet gücü azalıyor.Bu sorunu çözmek için fikir üretiyor, proje üretiyor, somut adım atıyoruz.İşte BALO AŞ; Oda ve Borsalarımızın, Organize Sanayi Bölgelerimizin kendi üyelerinin sorunlarına nasıl çözüm ürettiğinin en somut göstergesidir.Ben bütün dünyadaki Oda sistemlerini çok yakından bilen biri olarak şunu büyük bir mutlulukla ifade ediyorum:Dünyanın hiçbir yerinde, özel sektöre bu denli katkı sağlayan bir Oda-Borsa yapısı yok. Bu kadar somut proje üreten, üyesinin sorunlarını çözebilen, bu vizyona sahip başka hiçbir oda sistemi yok” ifadelerini kullandı.
BALO AŞ’nin 74 Oda ve Borsanın, 15 Organize Sanayi Bölgesinin, UMAT’ın ve UTİKAD’ın ve TOBB’un akıl birlikteliğinin ve güç birlikteliğinin eseri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu; “BALO AŞ., önümüzdeki süreçte hem ortaklarına, hem devletimize, hem de Türk özel sektörüne çok büyük kazanç sağlayacaktır.İnşallah 2013’te ilk tren seferleri başladığında, bunu hep birlikte göreceğiz.Anadolu’nun tamamında daha büyük bir lojistik sıkıntısı var. Özellikle nakliye masrafları, Anadolu’daki sanayicimizin rekabet gücünü engelliyor. Avrupa birliği ile Gümrük Birliği anlaşmamız olmamıza rağmen, bu avantajı sadece batı bölgesindeki illerimiz kullanabiliyor. İstanbul, ihracatının yüzde 51’ini; İzmir yüzde 61’ini; Bursa yüzde 78’ini Avrupa’ya yaparken; Anadolu’nun ortasındaki Konya yüzde 33’ünü, Gaziantep ise sadece yüzde 24’ünü Avrupa’ya yapabiliyor.Yani, nakliye masrafları rekabet gücünü azalttığı için; Anadolu, Gümrük Birliğine giremiyor.İşte bu yüzden, BALO AŞ ortaklığa açıldığı zaman, Anadolu’daki Oda ve Borsalarımız ile OSB’lerimiz daha büyük pay aldılar. Şehirlerini Avrupa Pazarına daha fazla sokabilmek için, ellerini taşın altına koydular” dedi.
BALO, “BÜYÜK ANADOLU LOJİSTİK PROJESİDİR”
Bütün ekonomik sorunlarına rağmen Avrupa Türkiye için uzun bir süre daha önemli bir Pazar olacağını aktaran Hisarcıklıoğlu;”Çünkü Avrupa hala dünyanın tüketim merkezi.Asya kıtasının ucundaki Çin, yılda 360 milyar dolarla en fazla ihracatı AB’ye yapıyorsa, bizim Avrupa Birliğinden yiyecek daha çok ekmeğimiz var demektir. Ve biz bu ekmeği Çin’e kaptırırsak bu bizim ayıbımızdır.Özellikle yolcu taşımacılığı ve hızlı tren alanında Türkiye bir evrim geçiriyor.
DEMİRYOLLARI ATIL YATIRIM OLMAKTAN ÇIKIYOR
BALO projesini, demiryollarındaki bu hızlı gelişmenin yük taşımacılığı alanında bir devrim olacağı şeklinde değerlendiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu; “Artık Anadolu’daki sanayicimiz mallarını en ucuz ve en dakik şekilde Avrupa’ya taşıyacak.Taşıma hizmeti Sanayicimizin ayağına kadar gidecek, tüm taşıma süreci en modern sistemlerle bilgisayar üzerinden takip edilecek.Öte yandan bu BALO projesi kurulan bağlantılarla bir dünya projesi haline gelecek.Türk malları Avrupa’ya taşınırken, diğer yandan Viking Treni ile bu hat, İskandinav ülkelerine uzanacak.Önümüzdeki süreçte Hicaz Demiryolu bağlantısı ile BALO, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olacak.Yine hep birlikte, birlikten doğan rahmetle yeniden hayata geçireceğimiz Tarihi İpek Yolu Projesi ile birlikte Türkiye: “Atlantikten-Pasifik”e, “Baltık Denizinden-Kızıldeniz”e kadar, bütün dünya coğrafyasının ana taşıma üssü olacak. Türkiye, dünya mallarının lojistik merkezi olacak”
“BALO İLE SANAYİCİNİN LOJİSTİK MALİYETİ AZALACAK”
BALO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlarının hayata geçmesiyle sanayicinin lojisitk maliyetinin yüzde 30 oranında azalacağın ve Orta Avrupa'ya ucuz bir şekilde ulaşılacağını söyledi.
Balo'nun ortaya çıkışını katılımcılara anlatan Başkan Bülent Koşmaz, "Biz 2005 yılında Manisa OSB’de kuracağımız lojistik merkez için yürüttüğümüz çalışmalar sırasında Avrupa’ya sevk edilecek blok yük treninin Manisa’dan Kapıkule’ye 11 günde ulaştığını tespit ettik. Bu durum Anadolu’dan Avrupa’ya yapılacak taşımalarda demiryolu taşımacılığının neden tercih edilmediğinin en başta gelen sebebiydi. Oysa bu projede planladığımız tren güzergâhı ile kısalan taşıma süreleri ve oldukça düşük navlun tutarlarına ulaşıyorduk. Çalışma ekibi tarafından devlet ve özel sektör temsilcileri ile görüşmeler yapıldı. Çalışılması düşünülen mevcut demiryolları bağlantıları ve istasyonları ile limanlarda incelemelerde bulunuldu. Her geçen gün bu projeye olan inancımızı arttıracak gelişmeler yaşıyorduk. İsmi biraz garip gelse de, Batı Anadolu Lojistik Organizasyonları projesinin baş harflerinin birleşmesiyle BALO ortaya çıktı" diye konuştu
Bölgesel bir projeden milli bir organizasyona dönüşüm sürecinde projenin liderliğini yapan BALO Başkanı Bülent Koşmaz, "Yurt içinde yük Toplama Merkezi olarka belirlenen İzmir'inde içinde olduğu 14 bölgesel ihracat yüklerinin 45'HC (high cube) konteynırı ile toplanacak.Bu yükler 17 vagondan oluşan ve her bir vagona 2 olmak üzere toplamda 36 konteynırın yüklendiği blok trenlerle Anadolu'da Bandırma ve Avrupa2da Tekirdağ2da bulunan Yük Birleştirme merkezlerimize gönderilecek.Bir sonraki aşamada ise Bandırmadan feribotla Marmara denizini geçen trenler Avrupa'daki varış noktalarına güvenli ve ekonomik şekilde ulaşacak" dedi.Toplam ihracat taşımalarında taşıma modellerinin payları incelendiğinde yaklaşık yüzde 52'sinin dere,yüzde 40'ının kara yolu,yüzde 7'sinin hava yolunu kullandığı görülürken demir yollarının payının sadece yüzde 1'de kaldığına dikkat çeken Başkan Koşmaz,"BALO Operasyonları ile yaklaşık 65 yıldır etkin olarak kullanılmayan ancak diğerlerine göre verimli çevreci ve modern bir taşıma sistemi olan demiryolu taşımacılığını kullanarak,Türk İhracatçılarının ürünlerini uluslararası pazarlara çok daha ekonomik biçimde ulaşmasını sağlayacağız.Aynı zamanda çocuklarımıza yaşanabilir bir gelecek bırakmak için katkı sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.Başkan Koşmaz,Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar USD ihracat hedefini yakalayabilmesi için deniz, kara ve hava taşımacılığında tahminen 65 milyar Avroluk bir yatırım yapması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da fazladan kilometrelerce karayolu, onlarca liman, havalimanı, daha fazla akaryakıt kullanımı, daha fazla karbon salınımı, çok daha fazla ekonomik yük demektir. BALO ile bu kadar büyük yatırım gerekmeksizin, demiryolunu ihracatın dinamosu haline hep birlikte getireceğiz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz