Mynet Trend

Kapat

Baraj doldu, kapaklar açıldı: Su göle akıtılıyor

Kocaeli’de etkili olan sağanak yağışlar baraj doluluk oranlarını artırırken, şehirde su yönetimi için dikkat çeken bir uygulama yeniden devreye alındı. Yuvacık Barajı’nda biriken fazla su, kurulan özel sistem sayesinde Sapanca Gölü’ne aktarılmaya başlandı.

Baraj doldu, kapaklar açıldı: Su göle akıtılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen sistemle, Sapanca Gölü’ne kurulan terfi istasyonu ve iletim hattı üzerinden suyun akış yönü tersine çevriliyor. Bu sayede barajdan bırakılan su kontrollü şekilde göle yönlendirilirken, su kaybının da önüne geçiliyor. Uygulama, bölgedeki su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlıyor.

Baraj doldu, kapaklar açıldı: Su göle akıtılıyor 1

GÜNDE 120 BİN TON SU AKTARILIYOR

Geçmişte kurak dönemlerde Sapanca Gölü’nden Yuvacık Barajı’na su aktarılırken, yapılan teknik düzenlemelerle sistem çift yönlü çalışabilir hale getirildi. Böylece yoğun yağış sonrası dolan barajdaki fazla su, aynı hat üzerinden yeniden göle aktarılabiliyor.

Baraj doldu, kapaklar açıldı: Su göle akıtılıyor 2

En son 2014 yılında kullanılan sistem, yaklaşık 11 yıl sonra yeniden aktif hale getirildi. Günlük 120 bin ton suyun Sapanca Gölü’ne ulaştırıldığı uygulama ile hem mevcut kaynaklar korunuyor hem de olası kuraklık dönemleri için önemli bir su rezervi oluşturuluyor.

Ayrıca Yuvacık Barajı’nı besleyen alternatif su kaynaklarının da bu sistem üzerinden göle yönlendirilmesiyle, bölgedeki su yönetimi daha sürdürülebilir hale getiriliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 0 yorum

En Çok Aranan Haberler

Kapat