YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Bazıları Başkanlık Sisteminin Bilinmesini Istemiyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Başkanlık sistemi, Türkiye’de yeteri kadar bilinmiyor. Bazıları da bilinmemesini, tartışılmamasını istiyor."...

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Bazıları Başkanlık Sisteminin Bilinmesini Istemiyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Başkanlık sistemi, Türkiye’de yeteri kadar bilinmiyor. Bazıları da bilinmemesini, tartışılmamasını istiyor." dedi. Memleketi Yozgat’a, askerlik şubesi açılış törenine katılmak üzere Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'la birlikte gelen Bozdağ, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Başkanlık sisteminin yeni anayasa yapılırken tartışılmasında fayda olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Türkiye 200 yıldır, belki biraz daha fazla süredir sistem tartışması yapıyor. Onun için bu tartışmanın, yeni anayasa sürecinde yapılmasında fayda var. Yasama ve yürütmenin birbirinden kesin hatlarla ayrı ve birbirine karşı bağımsız olduğu sistemin adı başkanlıktır. Başkanlık sistemi, siyasi istikrarı temin eder. Hesap verebilirlik bakımından da, hesabın sorulabilmesi bakımından da netlik ifade eder. Milletin iradesinin tek elde toplanmasını önler, çünkü yasamayı ayrı güçlendirir, yürütmeyi ayrı güçlendirir. Yasamanın yürütmeye, yürütmenin yasamaya hakim olmasına izin vermez." şeklinde konuştu.

Bazılarının, başkanlık sisteminin tek adamcılığı, diktatörlüğü ortaya çıkardığını iddia ettiğini söyleyen Bozdağ, "Bu söylemler fevkalade yanlış, çünkü başkanlık sisteminin kendisi, tek adamlık ve diktatörlük yönetimi olmasın diye ortaya çıkmıştır. Bugün bazı ülkelerle ilgili örnekler var, onlar başkanlık özellikleri taşımayan sistemlerdir. Başkanlık sisteminin gerçek niteliklerini taşıyan uygulama ABD'dedir. Orada kuvvetler birbirinden tam ayrı, birbirine karşı tarafsız ve bağımsızdır." dedi. Doğru örneklerle tartışmak gerektiğine dikkat çeken Bekir Bozdağ, şunları kaydetti: "Bazıları bu meseleyi doğru örnekler üzerinden de olsa tartışmak istemiyor, çünkü millet öğrenirse mevcut sistemi sorgulamaya başlar diye endişe ediyorlar. Kendileri, yüzde 51,1 alarak iktidar olamayacaklarını düşünüyorlar. Radikal grupların veya marjinal siyaseti takip edenlerin, toplumun yüzde 51,1 oyunu alarak iktidara gelme imkanı yok. O yüzden marjinal fikir sahipleri, marjinal gruplar, marjinal siyaset üretenler, radikal ekipler veya siyasal olarak bu çoğunluğu elde edemeyeceklerini düşünenler, ellerinden geleni işbirliği içinde yapmak için gizli bir konsensüsle bu sisteme karşı çıkıyor. Türkiye bu sistemi tartışacak, inanıyorum ki bir gün bu sisteme geçecek ama diyoruz ki doğru zamanda geçsin. Gecikerek değil, zamanında geçmesi Türkiye'nin yararınadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler