YEMEK

Bazıları Acı Sever. Neden Yemek Seçiyoruz?

Kimisi sushiye bayılırken kimi soya sosunun kokusuna dayanamaz, "yaaaa enginar çok güzel bi şey amaa" diyenler de varken "o ne yaaa ıyyk" diyeni de ayıplayamazsınız. Öyle ya da böyle hepimizin apayrı damak zevkleri ve yiyecek tercihleri var. Peki ama neden?

Bazıları Acı Sever. Neden Yemek Seçiyoruz?

5 evrensel yargı: Tatlı,tuzlu,acı, ekşi,baharatlı...

Evrimsel süreçte şekillenen bazı basit algılarımız var. Tatlı= Besleyici, Acı=Zehirli, Ekşi=Çürümüş gibi. Bunların yanında yüksek kalorili ve kolay işlenebilir besine duyduğumuz ihtiyaçtan ötürü yağlı+tatlı ya da yağlı+tuzlu tatlarını tercih etme eğilimindeyiz. Çikolatalı pasta ya da patates kızartmasına olan evrensel düşkünlüğümüz pek de şaşırtıcı değil yani.


Henüz doğmadan yiyecek tercihleriniz şekilleniyor aslında. Annenizin hamileyken sevdikleri, yedikleri ve tiksintileri sizin için ileriki yaşlarda tüketim terchilerinizi şekillendirici bir etken.

İsviçreli bilim adamları hemileliğinde ortalama ve üzerinde havuç suyu tüketen kış gebesi ailelerin çocuklarının havuçlu kahvaltılık gevreklerinden hoşlandığını açığa koyan 7 senelik bir araştırma yapmışlar.


Ayrıca yaşamımızın ilk 2 yılında yiyeceklerle yaşadığımız tecrübelerde beynimizde ilgili alanların oluşmasında ve tat algımızın şekillenmesinde rol oynuyor.


Yetişkinlikte de maruziyet ve anılar beynimizde tat ile kurduğumuz ilişkinin belirlenmesindeki rolünü koruyor...

Kusarak koma eşiğinden döndüğünüz bir tekila gecesi sonrası bir süre tekilanın kokusuna dahi dayanamamanız, ya da bilmediğiniz bir gıda intöleransı sonucunda bazı gıdaları tüketmeniz sırasında yaşadığınız o anlamsız tiksinti ve bulantı sizin normal olduğunuzun ve vücudunuzun sizi koruduğunuzun göstergesi. Aniden gelen tuz yeme isteği, bir anda canınızın alakasız bir besini çekmesi gibi sinyalleri görmezden gelmeyin ve canınız istemiyorsa yemeyiverin gitsin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler