BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, “Türkiye toplumu gerçekten çözümü hazır bize karşı bu kadar ayrımcı ırkçı siyasete rağmen toplumun hafızasında derin bir ayrımcılık yok” dedi.
Partisinin TBMM’de grup toplantısında konuşan Kışanak, tüm kadınları çözüm sürecine destek vermeye çağırarak, “Türkiye’nin demokratikleşme ile bütün soruları yeni bir süreç sihirli bir kelime her şeyi bunu içine koyarak tartışabiliriz. Tüm kadınlar olarak yeni sürece öncülük yapmaya karar verdik. Tüm kadınları bu mücadeleye güç ve destek vermeye davet ediyoruz” dedi.
İstanbul’da bazı Güneydoğu ve Doğu dernekleri ile biraya geldiklerini anlatan Kışanak, “Bu dernekler Kürdistan’dan göç etmek zorunda kalan, savaş mağduru yöre derneklerin oluşturdukları dernekler. Türkiye metropollerinde ve İstanbul’da yaşanan çok büyük çoğunluğu Kürt sorunun mağduru olarak İstanbul’da yaşamak zorunda kaldılar. Demokrasi barış özgürlük isteyen herkes kendisi doğrudan görevli kılmalıdır ve yapabileceklerini açığa çıkarmak için yoğun çalışmalar yürütmelidir. Savaşın hala çok canlı hala bu konudaki acılar çok taze. Özellikle koruculuk konusunda herkes gerillanın geri çekilmesinden, silahların geri çekilmesini konuşuyor ama kimse koruculuk sistemini neden kaldırılmadığını soruyor. Eğer silahların bırakılmasını istiyorsak koruculuk sisteminin de kaldırılması gerekir” dedi.
Bu konuda yasa teklifi verdiklerini belirten Kışanak, “Bu konuda gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Derneklerin terörist ifadesinin kullanılmasından rahatsızlık duyduklarını kendilerine aktardıklarını belirten Kışanak, CHP ve MHP’nin tavrına karşı da yoğun eleştirilerin olduğunu söyledi. Derneklerin kendisinden CHP’ye çağrıda bulunmasını istediklerini belirten Kışanak, “Tüm Kürdistan gelenlerin oluşturdukları derneklerin adına bir kez daha çağırıyorum. CHP sürece katılmak istiyorsa biz buna hazırız. Katkı yapmaya önerileri ortaklaşmaya hazırız. CHP kendini gözden geçirmeli, bu konuda tavrını eleştirmeli. Biz den bir beklentisi varsa biz buna hazırız. Açkıca bu sohbetler bize gösterdi ki Türkiye toplumu gerçekten çözümü hazır bize karşı bu kadar ayrımcı ırkçı siyasete rağmen toplumun hafızasında derin bir ayrımcılık yok. Herkes çözüme, barışa odaklanmış ve bu konuda da Barış ve Demokrasi Partisi’nin ne kadar güçlü bir siyaset yürüttüklerinin farkındalar ve destek veriyorlar” diye konuştu.
Kışanak, ağır sağlık sorunları olan hastaların tahliye edilmesine ilişkin TBMM’den 4 ay önce yasa çıkarıldığını anımsatarak, insan hakları derneklerinin bilgilerine göre bu durumda bulunan 313 tutuklu ve hükümlünün olduğunu, bunlardan 212’sinin ölümle pençeleştiğini söyledi. Yasadan kaynaklanan bazı eksiklikler nedeniyle bu kişilerin serbest bırakılmadığını belirten Kışanak, “Yeni ölümler olmadan Adalet Bakanlığını ve hükümetin bu eksikliğin giderilmesini istiyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve kanser hastası genç kız arasında geçen diyaloğa değinen Kışanak, “Biz bu tutumu ve yaklaşımı eleştiriyoruz. Bu insani tutum ve yaklaşım değildir. Bu ülkede herkesin ekonomik düzeyi ne olursa en kaliteli sağlık hizmetlerine kavuşmak hakkı vardır. Bu hakkı temin etmekte hükümetin görevidir. Bu ülkede kanser gibi ölümcül hastalığın ilaçları sadece ilaç firmaların yoktur tutumu ile ertelenemez. Bakanlık bu konuya köklü çözüm bulmalıdır” dedi.
Konuşmasında KCK tutuklularının serbest bırakılmasını isteyen Kışanak, “Siyasi bir operasyonla tutuklandılar. Bu operasyonun yarattığı toplumsal tepkiye karşılık yer yer tahliyeler var ancak binlerce arkadaşımız cezaevinde tutsaktır. Onların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Acil olarak reformların gündeme getirilmesini istiyoruz. Terörle mücadele denen bu ceberut yasanın kaldırılması gerekir” diye konuştu.
Kendisine toplantının başında kırmızı beyaz güller veren Berfin isimli kız çocuğunun tutuklu bulunan Kemal Aktaş’ın yeğeni olduğunu söyleyen Kışanak, “Berfinler annelerini, babalarını, dayılarını, kardeşlerini özlediler. Bir an önce cezaevindeki tutsaklar özgürlüklerine kavuşmak istiyorlar. Berfin adına bütün çocuklar adına bu haklı talebi bir kez dana ifade etmek istiyoruz. Tüm siyasi tutsaklar özgürlüklerine kavuşmalıdır” dedi.
Kışanak, konuşmasını sonunda partilerin 10 yılda aldığı Hazine yardımlara ilişkin verdikleri soru önergesine ilişkin verilen cevap yazısını okudu. Kışanak, 10 yılda AK Parti’nin 768 milyon lira, CHP’nin 390 milyon lira, MHP’nin ise 234 milyon lira hazine yardımı aldığını söyledi. Hazine yardımının vatandaşların ödediği vergilerden oluştuğunu belirten Kışanak, “Biz iki dönemdir parlamentoda olmamıza rağmen bu hazine yardımından bir kuruş para alamadık. Hazine yardımı bütün partilere eşit dağıtılmalı” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz